Izbegnite operaciju diskusa i rizike koje ona nosi

Autor:

Lifestyle

04.06.2020

06:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bol u ledjima ima niz svojih razloga nastanka, najčešće su to, manjak fizičke aktivnosti, dugotrajno sedenje,prekomerena telesna težina, loše držanje tela, neprailno podizanje optrećenja, ekstremni sportovi, kao i sve češće degenerativne promene.

RepublikaFoto: Promo foto

Najčešći problem bolnih ledja je diskus hernija koja se obično javlja između 30 i 50 godine života. Razlog za ovo jeste što prirodni proces starenja kičmenih diskova počinje već u detinjstvu i ranoj mladosti, tako da nije neobično da bolest nastane i kod osobe od dvadesetak godina. Simptomi zavise od nivoa u kom se javio problem. Najčešće se javlja u nivou L5/S1, tada bol ide duž čitave noge sve do stopala, obično je prisutan i bol u listu uz jak spazam mišića, a može doći i do pada stopala, kao i oštećenja sfinktera ( učestalo mokrenje, nemogućnost mokrenja, erektilna disfunkcija). Vrlo cesto se desava da pacijenti lutaju u trazenju dijagnoze, desava se da idu kod urologa, nefrologa, ili gastroenterologa misleći da je problem te prirode. Kad je vrat u pitanju, obično stradaju C4/C5/ i C6. Bol se obično locira u vratu sa ograničenim pokretima, jakim spazmom a vrlo često se desava da bol idu duž ruku uz trnjenje i slabost mišića. Glavobolje i vrtoglavice mogu se javiti kod izraženih degenerativnih promena i suženja vertebralnih arterija koje ishranjuju mozak (glavobolje su obično potiljačne, zujanje u ušima, bol ka slepoočnicama, nagon za povraćanje, hroničan umor, pospanost ili nekada čak bol u grudima).

Cilj lečenja je da se smanje i uklone bolovi i deluje na uzrok problema u leđima i nozi, kao i da se otklone eventualni neurološki simptomi. To podrzaumeva primenu DEKOMPRESIONE TERAPIJA KIčME, u kombinaciji sa ostalim terapeutskim procedurama.

Foto: Promo foto

Dekompresijski tretman kičme ili DTK je jedini neoperativni tretman, kompjuterski kontrolisan i dijagnostički povezan, koji postiže odlične rezultate kod teških slučajeva diskus hernije, degenerativnih promena, artritisa, stenoze spinalnog kanala i pritiska na nervne korenove. Dekompresiona terapija kičme deluje tako da putem cikličnih faza distrakcije i relaksacije i pravilnom pozicioniranjem diska dovodi do povećanja međupršljenskog prostora za nekoliko milimetara (1-2), oslobađa živce - između njih, smanjuje bol, trnjenje, glavobolje, vrtoglavice, kao i slabosti u šakama i stopalima. Ovaj tretman stvara negativan pritisak i efekat vakuma u samom diskusu koji se nalazi izmedju dva pršljena i na taj način povlači herniju unutar diska. Vakum povećava cirkulaciju oko diska i tako leči upalni proces. Dekompresijski tretman vrši istezanje receptora u mišićima i ligamentima oko kičmenog stuba, smanjuje pritisak na medjupršljenske zglobove povećavajući pokretljivost kičme. Zatim odvaja, odnosno vrši separaciju pršljenova i povećava prostor izmedju njih, proširenje intravertebralnog foramena i ispravljanje krivina kičmenog stuba.  Klinički je dokazana efikasnost ove primene od 85 odsto.

Ovo je zasad jedan od najefikasnijih načina delovanja na bol u kičmi kad govorimo o neoperativnom lečenju. U centru “Spinalis” postižemo rezultate do 85 odsto uspešnosti u lumbalnom delu, za 10 do 12 tretmana u kontinuitetu. Dok za vratni deo kicme rezultat dolazi vec nakon 6-8 tretmana.

Foto: Promo foto

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading