Kelj je jedna od najzdravijih namirnica iz prirode: Štiti vid, a dijabetičari bi trebalo što češće da ga jedu

Autor:

Lifestyle

12.05.2020

03:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kelj, ili divlji kupus, nalazi se na vrhu lestvice najzdravijih namirnica. Iako mnogi ne vole njegov ukus, ipak postoje mnogobrojni recepti pomoću kojih se mogu napraviti lepa jela. Ne samo da je puno hranljvih materija, ovo lisnato povrće je odlično i u prevenciji mnogobrojnih bolesti, pa čak i kancera.

RepublikaFoto: pixabay.com
Kelj je u vrhu najzdravijih namirnica iz prirode

Kelj sadrži veliku količinu vitamina A i C koji su veoma važni za imuni sistem, a bogat je i vitaminom K, zbog čega ga i nazivaju super hranom.

Bogat mineralima

Kelj u sebi sadrži veliku količinu gvožđa zbog čega je izuzetno blagotvoran kod malokrvnosti i anemije i doprinosi boljem radu krvotoka jer ovaj element pobljšava oksidaciju krvnih ćelija.

Kalijum je jedan od najvažnijih elektrolita u našem organizmu koji štiti citoplazmu i čuva zdravu strukturu ćelija. Kelj, za razliku od ostalih kopusnjača (brokoli, kupus, karfiol), sadrži najviše kalijuma i nezamenjljiv je kod očuvanja zdravlja srca i krvnih sudova.

Vitamin K

Ovaj vitamin je veoma važan za zdravu krv, stručnjaci ga još nazivaju i vitaminom "koagulacije" jer pomaže u zgrušavanju krvi. Dijbetičari bi zbog toga trebalo što češće da koriste ovo povrće jer je poznato da osobe koje pate od ove hronične bolesti imaju problema sa zgrušavanjem krvi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Kelj je najbolja namirnica za očuvanje vida

Štiti vid

Kelj u sebi sadrži i veliku količinu karotenoida. Osnovna funkcija ovih biljnih pigmenata jeste da upijaju svetlost, a u ljudskom organizmu doprinose zaštiti od raznih očnih oboljenja, katarakte i drugih bolesti degeneracije oka.

Štiti od raka

Zbog velikog sadržaja flavonoida, koji u kelju imaju jedno od najmoćnijih dejstva u prirodi, ovo povrće je odlično i kao prevencija protiv pojave raka. Flavonoidi u našem organizmu učestvuju u procesu oksidacije krvi, što smanjuje mogućnost pojave različitih vrsta tumora jer se oni ne razvijaju u telu koje je bogato kiseonikom.

Sve ovo su razlozi da kelj što češće imate na vašem meniju. Iako vam se ukus možda ne dopada, ono što čini za naše zdravlje je dovoljan razlog da mu pružimo šansu i zavolimo ga u tanjiru.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading