KORONA MNOGO OPASNIJA PO MUŠKARCE: Na OVAJ način žene mogu da im pomognu!

Autor: Telegraf, Republika

Lifestyle

27.04.2020

14:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Još pri samom startu pandemije ustanovljeno je da su muškarci daleko ugroženiji od žena kada je koronavirus u pitanju, pa su iz tog razloga pojedini naučnici došli na ideju da ih tretiraju sa onime što žene imaju u izobilju - a to je estrogen, kao i drugi polni hormon, progesteron.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Lekari iz Njujorka su prošle nedelje počeli da tretiraju obolele estrogenom, kako bi im ojačali imuni sistem, navode strani mediji. Iduće nedelje, to će pokušati i u Los Anđelesu sa njihovim muškim pacijentima, samo sa progesteronom, koji ima protivupalna svojstva i potencijalno može sprečiti štetne prekomerne reakcije imunog sistema.

- Ogromna je razlika u broju ženskih i muških pacijenata koji leže na intenzivnoj, a muškarcima je očito teže - istakla je Sara Gandehari, pulmolog i doktor na intenzivnoj nezi u Cedars-Sinai u Los Anđelesu, glavni istraživač u ispitivanju sa progesteronom. 

Ona kaže kako je 75 odsto pacijenata na intenzivnoj nezi i respiratorima upravo muškog pola. Čak i trudne žene, koje su obično oslabljene ali imaju visok nivo estrogena i progesterona, imaju tendenciju da imaju blage tokove bolesti. 

- Dakle, ima nešto u polu, ima nečega i u trudnoći što štiti pacijenta, pa smo zato odmah pomislili na hormone - objasnila je ona. 

Međutim, pojedini eksperti ipak sumnjaju da će hormoni postati lek kojem se mnogi nadaju, jer čak i starije žene sa Kovid-19 pre prebole nego muškarci njihovih godina, a drastično manjkaju ovog hormona u kasnijoj dobi. Čitava teorija je i dalje samo na testu. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading