Zbog čega se javlja vrtoglavica i šta možete da uradite povodom toga?

Autor:

Lifestyle

27.03.2020

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vrtoglavica često dolazi naglo, u trenutku se sve oko nas zavrti, nestabilni smo, a javlja se i mučnina, kao i nagon za povraćanjem.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Taj dramatični gubitak ravnoteže različitog je trajanja, od nekoliko sekundi ili minuta do nekoliko sati, nekada i duže. Često se javi osećaj nelagode, zabrinutosti i straha. Javlja se osećaj nestabilnosti uz osećaj da se osoba ili njena okolina okreću jedna oko druge.

Kod vrtoglavice može biti prisutan osećaj vrtenja, propadanja ili nestabilnosti. U slučaju jake pojave, gotovo uvek se javlja i mučnina ili povraćanje. Hodanje ili stajanje može predstavljati problem, a može doći i do gubitka ravnoteže ili pada.

Iako vrtoglavica pogađa osobe svih starosnih grupa, češće se javlja kod starijih osoba. Kod njih, vrtoglavica može dovesti do pada i drugih povreda usled čega se javja i strah od vrtoglavice. Ovo može izazvati samoograničavanje fizičik i socijalnih aktivnosti.

Vrtoglavica nastaje kad postoji "sukob" između signala koje mozak prima od različitih delova odgovornih za održavanje ravnoteže i položaja tela. Naime, mozak koristi informacije koje dobija iz četiri čulna sistema koji obavlajju ovu fuknkciju.Vid daje informacije o položaju i kretanju tela u odnosu na ostatak sveta i gotovo da je najvažniji deo mehanizma za očuvanje ravnoteže. Čulni živci u zglobovima omogućavaju mozgu praćenje položaja nogu, ruku i tela. Taj mehanizam omogućava telu automatske male promene položaja koje pomažu u očuvanju ravnoteže (propriocepcija). Čulo pritiska na koži daje informacije o položaju i kretanju tela u odnosu na gravitaciju.

Za odrržavanje ravnože vrlo je važna i funkcija unutrašnjeg uha koje sadrži polukružne kanale i specijalizovane ćelije koje otkrivaju kretanje i promene položaja. Povrede ili bolesti unutrašnjeg uha mogu prouzrokovati slanje lažnih signala mozgu, ukazujući na nepostojeće kretanje. Ako ti lažni signali nadvladaju signale iz drugih sistema za održavanje ravnoteže, može doći do vrtoglavice.

Uzroci vrtoglavice

Najčešći uzroci vrtoglavice uključuju poremećaje unutrašnjeg uha, kao i povrde uha ili glave, migrene, smanjenje protoka krvi kroz moždane arterije koje snabdevaju bazu mozga i degenerativne promene na vratnom delu kičme. 

Vrtoglavica koja je praćena gubitkom funkcije dela tela ukazivati na bolest poput moždanog udara ili tranzitorne ishemijske atake (TIA). Hitnu medicinsku pomoć svakako treba potražiti ako se vrtoglavica javi iznenada, a praćena je gubitkom funkcije nekog dela tela.

Alkohol i mnogi lekovi takođe mogu izazvati slabost i vrtoglavicu u slučaju prekomerenog uzimanja lekova, njihove interakcije (posebno kod starijih osoba koje uzimaju nekoliko različitih lekova istovremeno), zloupotrebe lekova ili alkohola ili pak trovanja.

Lečenje

Kako bi lečenje vrtoglavice bilo uspešno, potrebno je utvrditi tačan uzrok u konsultaciji sa lekarom i na temelju nalaza učinjenih pretraga. Vrtoglavice se mogu lečiti fizikalnom terapijom, lekovima, hirurški, a neki oblici prolaze sami od sebe s vremenom. Naime, mnoge vrtoglavice se spontano poboljšavaju i tokom vremena prolaze pa je ponekada dovoljno samo naoružati se strpljenjem.

Kod pojave vrtoglavica važno je da vodite računa o sebi i sprečite eventualne povrede. Kada osetite simptome, obavezno legnite minut dva. Takođe, nemojte rizikovati sa upravljanjem motornim vozilima. Javite se lekaru i uz adekvatenu terapiju možete da rešite ovaj neprijatan problem.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
SremacSM

28.03.2020 07:40

Menijerova bolest takođe dovodi do strahovitih vrtoglavica, znojenja, povrćanja i napad traje do 1-3 sata. Prati je gubitak sluha na napadnuto uvo. Uzrok se ne zna, leka nema, osim operativnog zahvata u slučajevima koji imaju više napda dnevno.