Ovo su znakovi na licu koji ukazuju da vam nedostaje vitamina

Autor:

Lifestyle

16.03.2020

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Unošenje dovoljne količine vitamina kroz ishranu je veoma važno kako bi smo ojačali imuni sistem i obezbedili pravilno funkcionisanje organizma. Ali, ukoliko naše navike ne obuhvataju voće i povrće bogato vitaminima, to će se odraziti na naše telo, a naročito lice.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Bledo lice, blede usne, suva koža, samo su neki od znakova koji pokazuju da pod hitno morate da menjate način života i svoj način ishrane.

Bledo lice

Ako vam je koža iznenada postala bleđa nego inače, može značiti da vam nedostaje vitamin B12. Ostali simptomi koji upućuju na manjak tog vitamina uključuju preterani umor, zaboravnost, vrtoglavicu, čak i probleme s vidom. Vitamin B12 nalazi se u kvalitetnim i nemasnim delovima crvenog i belog mesa, mleku i mlečnim proizvodima. Ukoliko osećate neki od ovih simptoma, vreme je da sebi pripremite kvalitetnu šniclu sa puno barenog povrća.

Suva kosa

Suva, lomljiva kosa, kao i perutanje znak su da vam nedostaje biotina, odnosno vitamina B7. Inače, nedostatak ovog vitamina se često javlja usled korišćenja antibiotika tokom terapije. Kako biste povećali nivo vitamina B7 u organizmu, povećajte konzumaciju mesa, ribe, voća, povrća, pečuraka i mahunarki.

Biotinom su najviše bogate namirnice kao što su džigerica, žumance, kvasac, losos, sir, avokado, karfiol i celovita zrna žitarica, takođe ga ima u blitvi, šargarepi, bananama, lešnicima.

Ukoliko imate problema sa kosom, potrudite se da od navedenih namirnica sačinite vašu ishranu i kroz neko vreme ćete primetiti boljitak.

Natečene oči

Natečenost očiju i zglobova jasan je pokazatelj da vašem organizmu fali jod. Jodom obliluju morske alge, školjke, rakovi, bakalar, tuna, jaja i ćuretina, dok ga u manjim količinama ima u povrću kao što su beli luk, grašak, spanać, blitva, beli krompir, te  u voću poput brusnica, jagoda i ananasa.

RepublikaFoto: pixabay.com
Blede usne su pouzdan znak da bi trebalo da unosite više vitamina

Blede usne

Blede usne mogu značiti da vam nedostaje vitamina B, ali i gvožđa. Nizak pritisak i česte prehlade su takođe simptomi nedostatka ovih važnih nutritijenata. Gvožđe se nalazi u crvenom mesu, svinjetini i piletini, ribi, cvekli, mahunarkama, a ima ga dosta i u semenkama bundeve.

Krvarenje desni

Ovu pojavu izaziva nedostatak vitamina C koji dovodi do problema sa zubima, pada imuniteta, grčeva i bolova u mišićima.

Vitamina C najviše ima u svežem povrću i voću kao što su paradajz, crvena paprika, pomorandža, limun, a takođe se može naći i u blitvi, spanaću, karfiolu.

Umor i vrtoglavica

Iako dobro spavate budite se umorni i osećate nedostatak energije, još uz to vas bole mišići i osećate trnjenje po celom telu, onda je verovatno da vam nedostaje vitamina B12. U ovom slučaju, transport kiseonika do organa je ometen i to dovodi do umora, vrtoglavice i pospanosti. Ovaj vitamin je takođe važan u normalnom funkcionisanju mozga i nervnog sistema. Zbog ove njegove važne funkcije, brojne naučne studije su potvrdile povezanost između nedostatka vitamina B12 i pojave depresije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading