Ovo su simptomi koji ukazuju da vam paraziti prave haos u telu

Autor:

Lifestyle

11.03.2020

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za parazite se često veruje da napadaju samo digestivni trakt. Ali, oni mogu napraviti štetu na bilo kom organu uzrokujući velike probleme. Iako paraziti zapravo nisu opasni ukoliko se otrkiju na vreme, njihova dugotrajna prisutnost u telu može izazvati brojne komplikacije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Paraziti u naše telo dospevaju putem termički nedovoljno obrađanje hrane, zagađenje vode i nedovoljne higijene ruku i namirnica. 

Brojni su simptomi koji ukazuju da se u vašem telu odigrava napad parazita:

  • Osećaj umora, iscrpljenost, loše raspoloženje, čak se može pojaviti i izražena anksioznost.
  • Probavne smetnje, kao što su zatvor, dijareja, gasovi, nadutost stomaka, bolovi u želucu, gorušica.
  • Učestali osipi na koži, uključujući ekcem, čireve ili suva koža koja se peruta.
  • Teškoće sa spavanjem, lagan san, često buđenje noću kao i česte noćne more.
  • Nepravilan apetit i varijacije telesne težine. Naglo mršavljenje i vraćanje kilograma.
  • Bolovi u mišićima i zglobovima, bolovi u predelu grudnog koša, utrnulost ruku i nogu.

 

 

Kako se zaštiti od parazita?

Najbolji način da se zaštitite od parazita jeste da vodite računa o svojim navikama. Trudite se da izbegavate meso sumnjivog porekla, vodu za piće bi najbolje bilo da profiltrirate pre nego što je popijete, smanjite unos industrijskih proizvoda i rafinisanog šećera.

 

 

Takođe, kada je imunološki sistem slab, onda telo postaje "lak plen" za napad. Stres i anksioznost su faktori koji mogu oslabiti odbrambene mehanizme i dovesti do prejedanja kao i izazvati veliku žudnju za slatkišima. Zato je najbolje da pronađete neki način za opuštanje koji vama najviše odgovara kako bi ste smanjili izloženost stresu.

Kako se rešiti parazita u telu?

Lekari savetuju da je najbolji lek u borbi protiv parazita korišćenje mešavine lekovitih čajeva i ishrana koja je bogata vlaknima. Mešavina čajeva kinina i đumbira se pokazao izuzetno efikasnim u borbi, a namirnice kao što su ovsene pahuljice i celovite žitarice, pune su vlakana i regulišu probavu. Uz to, možete dodati zeleno povrće koje obogaćuje crevnu floru.

 

 

Pored ovih preporuka, uvek uzmite u obzir da je u borbi protiv parazita važno da ličnu higijenu, i higijenu namirnica, držite na visokom nivou.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading