Šta da radite kada osetite prve simptome prehlade? Ovo su koraci koje treba da preduzmete kako biste sprečili da bolest uzme maha!

Autor: Republika

Lifestyle

13.03.2020

13:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko primetite da kijate na svakih 15 minuta ili dobijete iznenadni napad kijanja, to može da znači da imate rane znake prehlade. U tom slučaju, preporučuje se da preduzmete nekoliko koraka koji će pomoći da prehladu sasečete u korenu.

Foto: Ilustracija

Kako za sada nema leka za prehladu, postoje koraci koje možete preduzeti u prva 24 sata kada se pojave simptomi i na taj način možete umanjiti ozbiljnost bolesti i smanjiti broj dana koje ćete morati da provedete u krevetu.

Šta učiniti kada osetite prehladu?

Pre nego što požurite da kupite lek koji se izdaje na recept bez recepta, izdvojte nekoliko minuta da procenite simptome. Rani znakovi upozorenja uključuju upalu grla, curenje nosa, kašalj, kijanje, glavobolju i bolove u telu.

 

 

Kada ste zaključili da je reč o prehladi, prvo bi trebalo da pojačate hidriranje organizma – što znači da bi trebalo osetno da povećate unos tečnosti, a zatim i da posetite najbližu apoteku.

Doktor Majls Spar, medicinski direktor Vault Health-a, savetuje da kada odete u apoteku, prvo što treba da kupite jesu suplementi poput borovnice i cinka.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Suplementi i ekstrakti borovnice imaju antimikrobno i antivirusno dejstvo, pa tako mogu zaustaviti rast infektivnih virusa, poput prehlade i gripa, u vašem telu. Ovo može da pomogne da se smanji trajanje bolesti. Na primer, jedna mala studija otkrila je da se ljudi sa simptomima prehlade koji su uzimali 600 do 900 mg ekstrakta borovnice dnevno oko dve nedelje, osećaju bolje dva dana pre od drugih učesnika ispitivanja. Međutim, potrebno je više istraživanja kako bi se utvrdilo da li borovnica može na sve tako pozitivno da deluje.

 

 

Dodaci cinka su takođe antivirusna supstanca. Mnogobrojna istraživanja su otkrila da uzimanje cinka može smanjiti dužinu simptoma prehlade za bar jedan dan. Međutim, previše cinka može učiniti da se temperatura vrati, a može da dovede i do oštećenja nervnog sistema, zato treba, pre uzimanja, da se obavi razgovor sa lekarom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Uzimanje ovih dodataka u roku od 24 sata od prvih simptoma može da pomogne vašem telu da se izbori protiv virusa - kaže Spar.

Pored toga, da biste ostali hidrirani, potrebno je da unosite veće količine vode, kao i tople čajeve bez kofeina koji će umanjiti bol u grlu ukoliko postoji. Osim toga, veoma je važno da odlazite na spavanje ranije.

- Osam i više sati sna može značajno da utiče na intenzitet prehlade – tvrdi Majls Spar.

Kako ublažiti simptome prehlade?

Čak i ako vam deluje da možete da odete na posao u trenutku kada se manifestuju prvi simptomi prehlade, treba da razmislite o tome da ipak ostanete kod kuće. Obična prehlada je veoma zarazna i najverovatnije je da će se virus proširiti tokom prvih 48 do 72 sata.

Ako smatrate da prehlada napreduje, možda je vreme da investirate u neke druge lekove bez recepta, koji mogu bar pomoći da se simptomi smanje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Dekongestanti, koji sužavaju krvne sudove, mogu pomoći u smanjenju upale u vašim nozdrvama što će dovesti do otpušavanja i prestajanja curenja iz nosa. Sredstva za suzbijanje kašlja, koja pomažu u kontroli refleksa kašlja, mogu ublažiti simptome suvog kašlja. Antipiretici i analgetici, koji uključuju acetaminofen, aspirin, ibuprofen i naproksen natrijum mogu pomoći u lečenju temperature i umanjiti manje bolove povezane sa prehladom. Preporučuju se i lekovi koji potpomažu iskašljavanje služi, ukoliko vas muči vlažan kašalj.

Na kraju, treba napomenuti da je kod uzimanja lekova, najbolje da se posavetujete sa lekarom o tome koji proizvod je najbolji izbor za vas.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading