Novo istraživanje pokazalo: Šaka oraha nedeljno produžava život ženama!

Autor: Republika

Lifestyle

06.03.2020

16:55 >> 16:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šaka oraha jednom nedeljno ženama produžava život jer održava telo zdravijim, kaže novo istraživanje. Ako tome dodamo i ono čuveno narodno verovanje po kome ova voćka u kombinaciji s medom ima čarobno dejstvo na muški libido, očito je da su oba pola ovde ubola džek pot i da sa redovnijom konzumacijom oraha možete krenuti i odmah.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ipak, da se ovde koncentrišemo na dame - naučnici su otkrili da su zdravije žene u kasnim pedesetim i ranim šezdesetim one koje konzumiraju orahe barem jednom nedeljno.

Nakon što su prešle 65. godinu, nisu imale nikakvih mentalnih, fizičkih, srčanih bolesti, kao ni problema s pamćenjem.

Autori istraživanja koristili su rezultate studije na 33.931 žene. Konzumiranje oraha je jedina navika posle vežbanja koja je bila povezana sa zdravim starenjem.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Ne postoji samo jedna životna navika koja će starije ljude održati zdravima, ali kada ih imate nekoliko ovakvih manjih one definitivno deluju i pomažu - rekao je dr Fransin Grodstajn sa Univerziteta Harvard.

U poređenju s drugim orašastim plodovima, orasi sadrže najveću količinu omega-3 masnih kiselina. Svega 30 grama oraha sadrži 2,5 grama alfa-linoleinske kiseline (ALA), polinezasićene masti koja je neophodna u ishrani.

 

 

Orasi sadrže i antioksidanse, molekule sposobne da uspore i spreče oksidaciju tako da konzumacijom hrane s antioksidansima možete zaštititi ćelije od oštećenja izazvanog procesom starenja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading