Dolazi period "prolećnog umora": Evo šta treba da uradite da biste izbegli nedostatak snage i volje

Autor:

Lifestyle

06.03.2020

20:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novo godišnje doba menja bioritam našeg tela što dovodi do hormonskog disbalansa i pojave neželjenih efekata kao što su umor i nedostatak snage.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto:Ilustracija

Prolećni umor, a neki naučnici ga još zovu i "prolećna depresija", nije bolest. To je samo privremeno stanje dok se telo ne navikne na nove okolnosti bioritma koje dolazi sa novim godišnjim dobom.

Ovu pojavu prati pojava pospanosti, nedostatka snage, umora i blage depresije, i tokom prolećnih meseci predstavlja vrlo nezgodnu stvar. Međutim, postoje načini kako da se izborite sa malaksalošću i punom snagom uživate u lepom vremenu koje nam dolazi.

Fizička aktivnost - Iako se čini kao nemoguća stvar, ipak morate da naterate sebe da izađete napolje. Nije neophodno da radite ništa naporno. Prošetajte 10, 15 minuta ili barem pešice otiđite do posla. U ovom periodu veoma je važno da vreme provodite na suncu jer ono potpomaže sintezu vitamina D i lučenje serotonina što će vas učiniti razdraganijim i sa osećajem da imate više energije.

 

 

Hidratacija - Nikako nemojte da propustite priliku da pijete dovoljno vode. Nedostatak tečnosti će samo pojačati simptome. Takođe, izbegavajte gazirana i zaslađena pića jer će šećeri narušiti ionako već poljuljani metabolizam.

Ishrana - Vrlo je važno da imate izbalansiranu ishranu. Jedite nemasno meso i puno povrća i voća. Koristite spanać, blitvu, crvenu papriku, pomorandže kako bi svakodnevno unosili veliku količinu vitamina C i magnezijuma. 

Spavanje - Zbog hormonskog disbalansa dolazi do poremećaja sna te je neophodno da uspostavite redovan ritam spavanja. Neki od trikova koji vam mogu poslužiti da lakše zaspite su da svake večeri u isto vreme idete u krevet, neposredno pre spavanja popijete šolju toplog mleka, ili da pokušate da zaspite u potpunom mraku.

 

 

Prolećni umor dođe i kada se telo navikne prođe, ali nema potrebe da zbog nedostatka energije porpustite dane okupane prvim prolećnim suncem.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading