(RECEPT) Napravite sami ulje đumbira: Leči glavobolju, ubija viruse i podstiče izbacivanje viška vode iz organizma!

Autor: Republika

Lifestyle

04.03.2020

19:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Esencijalno ulje ovog zdravog korena može se kupiti u bolje opremljenim trgovinama, uglavnom onim koje prodaju tzv. zdravu hranu, ali se ono može i napraviti kod kuće od dva sastojaka koje ćete pronaći u svakoj trgovini - od đumbira i maslinovog ulja.

RepublikaFoto: Photo by Chelsea shapouri on Unsplash
Foto: Ilustracija

Najčešće se koristi za inhalaciju kako bi se olakšali simptomi prehlade i gripe. Esencijalno ulje đumbira jednostavno se doda u vruću vodu, glava se prekrije peškirom i udiše se para. 

Međutim, ovo ulje odlično je i za masažu tela, posebno za opuštanje nakon velikog stresa.

Deluje protiv mučnina i upala, podstiče mokrenje, pomaže odstranjivanju viška vode iz organizma. Koristi se kod infekcija disajnih organa, poboljšava varenje, pomaže kod menstrualnih tegoba. Jača imunitet i poboljšava cirkulaciju, čisti organizam. 

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako to obično biva, cene zdravih namirnica znaju da budu veoma visoke, a i vrlo često gotovo ulje đumbira koje možete da kupite nije potpuno čisto i ima veštačke dodatke koji mogu da donesu više štete nego koristi. Zato je uvek bolja varijanta da sami napravite ovo ulje jer ćete jedino tako biti u potpunosti sigurni da je zdravo i da ne može imati štetno dejstvo po vaš organizam.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Smanjuje upalu i leči glavobolju

Etarsko ulje đumbira sadrži komponentu koja se zove zingipain koji je odgvoran za anti-upalna svojstva ulja. Ova komponenta nas oslobađa bola i tretira bolove u mišićima, kod artritisa, migrena, a koristi se i kao lek protiv glavobolje. 

Recept

Narendajte đumbir sa korom tako da napunite činiju od otprilike 2,4 dl. Potom u vatrostalnu posudu sipajte iz iste takve činije i po maslinovog ulja i potom dodajte đumbir. Stavite to u rernu i ostavite oko dva sata na temperaturi od nekih 70 stepeni.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kada se ulje ohladi procedite ga kroz čistu gazue. Na kraju gazu rukama stisnite kako biste iscedili što više ulja. Ulje sipajte u staklenu posudu, najčešće je to tegla i na njoj napišite datum kada ste ga ostavili. Obično se može upotrebljavati oko šest meseci. Čuvajte ga na tamnom i hladnom mestu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading