Mozak je moćna alatka: Naučno istraživanje pokazalo kako negativne emocije deluju na naše zdravlje!

Autor: Republika

Lifestyle

28.02.2020

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čovek doživljava različite vrste emocija, od sreće do tuge, ekstremne radosti pa do depresije. Svaka vrsta emocije na telo ima drugačije delovanje. U telu se oslobađa niz hemijskih reakcija kada doživljavamo neke stvari koje stvaraju različito okruženje unutar organizma. Naučnici su pokušali da objasne kako to zapravo utiče na nas.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Na primer, ako vaš mozak oslobađa serotonin, dopamin ili oskitocin, osećaćete se dobro i srećno.  Ako vaše telo oslobađa kortizol, hormon stresa, osećaćete se potpuno drugačije, piše atma.hr.

Šta se događa kada sve vreme razmišljamo negativno? Ili kada sve vreme razmišljamo pozitivno? Ili kada se nismo opredelili niti na negativno niti na pozitivno razmišljanje? Istražimo kako sve ovo utiče na telo i život.

Pozitivno i negativno iskustvo

Postoji li dualnost u našem svetu? Možda ćete reći da postoji u određenoj meri, ali veliki deo vremena provodimo definišući i procenjujući šta je pozitivno, a šta negativno.

RepublikaFoto: pixabay.com
Naš mozak je moćan alat

Mozak je vrlo moćan alat i naša zamisao o tome kako nešto treba da bude, vrlo često se odražava i u životu. Jeste li ikada primetili da osoba koja vozi može postati ljuta i iznenada negativna i loše raspoložena? Dok neko drugi nastavlja s danom kao da se ništa nije dogodilo.

Isto iskustvo za nekoga može biti negativno, dok za nekoga ne mora. Stoga, jesu li iskustva predefinisana kao pozitivna i negativna? Ili smo mi ti koji ih definišemo?

 

 

Promenite percepciju

Nakon što razmislite na trenutak, shvatićete da zapravo ne postoje negativna i pozitivna iskustva, već da smo mi ti koji ih definišemo kao takva. Naša percepcija iskustava i situacija ima moć nad tim kako se osećamo i kako naša tela reaguju.

Možda možemo uvek ići korak dalje i zanemariti naše definicije iskustava i zauzeti takav stav pomoću kojeg ćemo jednostavno prihvatati svako iskustvo upravo onakvim kakvo ono jeste. Međutim, možda još uvek nismo sposobni zauzeti takav stav.

RepublikaFoto: pixabay.com
Naša percepcija iskustava ima moć nad tim kako se osećamo

Upravo zbog toga je jako važno da shvatite kako određeni osećaji utiču na zdravlje.

Povezanost tela i uma

Povezanost tela i uma je toliko snažna, bez obzira na to što nije vidljiva. Um ima veliki uticaj na telo. Možemo zauzeti pozitivan stav i usvojiti zdrave životne navike ili možemo biti negativni, ne suočavati se s unutrašnjim problemima, zamaskirati unutrašnje probleme lažnom pozitivnošću i afirmacijama, možemo biti i destruktivni i usvojiti nezdrave životne navike.

 

 

Naše emocije i iskustva su neophodna energija i oni se pohranjuju u memoriji ćelija unutar tela. Jeste li ikada doživeli nešto što je ostavilo emocionalni trag i bol na određenom delu tela?

Verovatno još uvek osećate da se na tom delu tela nešto događa? To je zbog energije koja se zadržala nakon što ste prošli kroz to iskustvo.

Mogući uzročnici bolova na nekim delovima tela

Vrat – odbijanje da sagledate situaciju iz različitih perspektiva. Tvrdoglavost i manjak fleksibilnosti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Tvrdoglavost je uzrok bolova u vratu

Ramena – predstavljaju sposobnost da naša iskustva nosimo kroz čitav život. Svojim stavom ste svoj život učinili svojim teretom.

Kičma – predstavlja potporu životu. Bolovi u gornjem delu kičme označavaju manjak emocionalne podrške, osećaj nevoljenosti, zadržavanje ljubavi. Bolovi u srednjem delu kičme označavaju krivicu, život u prošlosti. Bolovi u donjem delu kičme označavaju manjak finansijske podrške i brigu oko novca.

Lakat – predstavlja menjanje smerova i prihvatanje novih iskustava.

RepublikaFoto: pixabay.com
Laktovi oslikavaju menjanje stavova

Zglobovi – predstavljaju pokret i lagodnost.

Kukovi – predstavljaju strah od donošenja važnih odluka.

Kolena – predstavljaju tvrdoglavost i jak ego. Nesposobnost da se prilagodite. Strah. Nefleksibilnost i želja za odustajanjem.

RepublikaFoto: pixabay.com
Vaša kolena ispaštaju zbog strahova i nefleksibilnosti

Gležnjevi – nefleksibilnost i osećaj krivice. Gležnjevi predstavljaju sposobnost primanja užitaka.

Nožni palac – manjak uživanja u doživljavanju novih iskustava.

Kada osećate bol, pritisak ili povredu na određenom delu tela, vrlo često je sve to povezano s vašim emocionalnim stanjem. Na prvi pogled vam se može činiti da to nije istina jer često nismo u dodiru sa samim sobom i naše emocije se menjaju iz sekunde u sekundu. Ali, u većini slučajeva to jeste istina.

 

 

Kada se razbolite i osećate napetost i bolove, to je pokušaj tela da vam kaže da obratite pažnju na svoje delovanje i pronađete mir sa samim sobom. Sve ovo je proces učenja i napretka.

Vi imate moć!

Naučnik Dejvis Suzuki, prikupljao je molekule iz daha tokom izgovaranja reči ljutnje, mržnje i ljubomore. Ti molekuli su sadržavali toksine i nakon što su se akumulirali jedan čas, ti toksini su bili dovoljni da usmrte čak 80 zamorčića!

RepublikaFoto: pixabay.com
Molekuli puni toksina su bili u stanju da usmrte zamorčiće

Možete li sada zamisliti koliko štete nanosite svom telu kada razmišljate negativno ili dopuštate emocionalnim iskustvima da prolaze kroz vaše telo, a da ih ne proanalizirate i shvatite.

Zapamtite da vi imate svu moć koja je potrebna da se uspešno nosite sa svime što vam život donese. Umesto da definišete iskustva kao pozitivna i negativna, sagledajte širu sliku. Upitajte se kako vam ovo iskustvo može pomoći da nešto naučite?

RepublikaFoto: twitter.com/FranchiseLogic
Zapitajte se šta možete promeniti

Mogu li promeniti svoju percepciju? Mogu li očistiti svoje emocije? Shvatiti nešto i prihvatiti to? Šta god da je u pitanju, umesto da samo reagujete, usporite i posmatrajte. Shvatićete da imate dovoljno snage da procesuirate te emocije i shvatite zašto je do njih došlo.

Ako ćete ostati negativni, često ćete biti bolesni i verovaćete da je bol izvan vaše kontrole. Tako ćete nastaviti do trenutka kada shvatite koliko zapravo kontrole imate na to što će se događati unutar vašeg tela.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading