Nikako ne idite u teretanu ljuti: Zbog ove "zdrave" navike imate 3 puta veći rizik za INFARKT!

Autor: Republika

Lifestyle

25.02.2020

17:24 >> 17:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogi, osim zbog lepog tela i dobre forme, u teretanu odlaze i da se malo "izduvaju" od svih frustracija nakupljenih u toku dana. Novo istraživanje tvrdi kako to može biti jako opasno!

RepublikaFoto: Photo by Alora Griffiths on Unsplash
Foto: Ilustracija

Studija je rađena na oko 12.500 pacijenata koji su preživeli infarkt i oni su svi detaljno opisali šta su radili sat vremena pre srčanog udara. Radi poređenja, oni su opisali i što su radili i kako su se osećali i dan ranije. Ispostavilo se da je većina u satu pre infarkta bila ili ljuta ili su vežbali!

Nakon što su analizirali podatke, istraživači su zaključili kako ljutnja i vežbanje udvostručuju rizik za srčani udar. Situacija je još gora ako vežbate ljuti, tada se rizik utrostručuje, piše "Men's Health".

 

 

Dr Endru Smit kaže da je to zato što se zbog ljutnje i vežbanja krvni sudovi sužavaju i zbog toga ne mogu da dovedu do srca dovoljno krvi, u kojoj je srcu preko potrebni kiseonik, pa zbog toga dolazi do infarkta. 

RepublikaFoto: Photo by Jesper Aggergaard on Unsplash
Foto: Ilustracija

Iako su rezultati studije zabrinjavajući, treba reći kako se oni posebno odnose na rizične grupe ljudi.

 

 

- Ako ste mladi i nemate problema sa srcem, možete da vežbate dok ste ljuti. Kod mladih su pozitivne strane vežbanja mnogo veće od onih negativnih - rekao je dr Smit.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading