REVOLUCIJA U MEDICINI: Rusi štampaju 3D organe

Autor:

Lifestyle

07.10.2017

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski biomedicinari iz moskovske laboratorije "Bioprinting Solutions" napravili su revoluciju u medicini i počeli sa štampanjem 3D organa!

 

Zasad su napravili štitastu žlezdu miševa, a kako ih još  nisu odbacili, smatra se da je eksperiment uspeo. Kako najavljuju, skoro će početi sa radom na štampanju ljudskih organa, najpre štitaste žlezde, a onda i bubrega.

Naučnici su iskoristili postojeću 3D tehnologiju pomoću koje se dobijaju plastični, keramički i metalni oblici i adaptirali je za biološke materijale, odnosno ćelije. Ovaj proces naziva se "proizvodnja sloj po sloj". Ruski bioprinter koji nosi naziv "Fabion" prvo nanosi tanak sloj gela napravljenog od fibrina, proteina koji učestvuje u zgrušavanju krvi. U gelu se nalaze mikroskopske sfere koje se sastoje od tkiva i one potom formiraju trodimenzionalnu strukturu. Glavni naučnik laboratorije Vladimir Mironov na ideju bioprintinga došao je kada je otkrio da odvojene prstenaste strukture u srcu embriona pileta mogu da se spoje. Shvatio je da je moguće napraviti živo tkivo iz odvojenih ćelija ili grupa ćelija. Sada je samo pitanje vremena kada će iz ovog štampača izaći ljudski organ.

- Laboratorija namerava da pređe na sledeći korak, a to je bioprinting ljudske štitaste žlezde. Kada ovo uradimo, nameravamo da razvijemo tehnologiju bioprintinga i za bubreg, jer je transplantacija bubrega veliki problem. Štampaćemo i krvne sudove, kožu i kosu, ali i hrskavicu, kost i masno tkivo - navodi Mironov.

Jedan štampani organ, prema procenama, koštaće između 200.000 i 250.000 dolara, međutim, kada se automatizacijom ostvari masovna proizvodnja, njihova cena će znatno opasti.

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading