Proređivanje obrva na krajevima može biti i simptom bolesti, evo koje!

Autor: Republika

Lifestyle

22.02.2020

14:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Proređivanje obrva i njihovo skraćivanje na krajevima čest je simptom i hipo i hipertiroze, jer bolesti štitne žlezde utiču na rad hormona koji upravlja i rastom dlaka na telu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kao i svaka druga stvar na našem telu, obrve imaju svoju funkciju, a promene na njima mogu biti znak da nešto ne funkcioniše u organizmu. Zato ako primetite da su vam se obrve ozbiljno proredile ili potpuno nestaju na spoljnim krajevima, trebalo bi da se obratite lekaru, savetuju stručnjaci.

Razlog tome nije briga za estetiku, već sumnja u poremećaj hormona koji vlada telom i uzrokuje opadanje dlačica na tom tačno određenom delu lica, a povezuje se s problemima u poremećaju štitne žlezde.

Naime, kod hipotireoze, a ređe kod hipertireoze, lekari su primetili kako i kod muških i kod ženskih pacijenata dolazi do javljanja ovog simptoma, najčešće znatno pre nego što se uoče drugi znakovi poremećaja štitne žlezde, piše Medical News. 

RepublikaFoto: youtube.com/Geeky Medics
Foto: Ilustracija

Tek mesecima nakon toga mogu uslediti promene u težini, malaksalost, opadanje kose, lupanje srca i pucanje noktiju, ali sve bi se moglo na vreme sprečiti da se poremećaj u radu štitne žlezde otkrije ranije, pa se na vreme daje terapija, objašnjavaju endokrinolozi.

U današnje doba, kada su autoimune bolesti generalno, pa tako i poremećaj štitne žlezde sve češći, važno je voditi računa o zdravlju i ne ignorisati simptome.

Postavljanje dijagnoze

Najčešće metode utvrđivanja bolesti je analiza hormonaštitne žlezde u krvi. Ako hormoni nisu u redu, tada se obavlja ultrazvuk štitne žlezde. Kod prisutnih čvorova u tkivu štitne žlezde radi se punkcija čvorova. U nekim slučajevima problem prolazi sam od sebe, dok je u većini slučajeva potrebna terapija lekovima.

Kod postojanja čvorova kao i kod hipertireoze, koja se ne može kontrolisati duže vreme, pristupa se operaciji štitne žlezde ili zračenju radioaktivnim jodom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Žomla

27.02.2020 08:39

Ma meni se proredila obrva na kraju od posledica udarca pivskom flašom. Draga Saveta da li da se javim lekaru?