Ovo je glavni uzrok pojave dijabetesa tipa 2: Naučnici predlažu da uvedete OVE promene kako biste se oslobodili bolesti

Autor:

Lifestyle

17.02.2020

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naučnici sa Univerziteta u Njukaslu tvrde da su otkrili uzrok pojave dijabetesa tipa 2, najčešćeg oblika ove bolesti koji se javlja kod obolelih.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Dijabetes tipa 2 je najzastupljeniji oblik dijabetesa, a javlja se kada pankreas ne proizvodi dovoljne količine insulina te ćelije ne mogu da dobiju dovoljno glukoze za proizvodnju energije.

Istraživači sa Univerziteta u Njukaslu smatraju da ovaj tip dijabetesa uzrukuju masti koji se gomilaju na telu usled nezdravih životnih navika. Prevelika konzumacija slatkiša, grickalica i gaziranih sokova vodi do stvaranja masnih naslaga koje ometaju funkciju pankreasa u organizmu.

Studija koju je vodio profesor Roj Tejlor, ispitivala je grupu ljudi koji su već imali dijabetes tipa 2, ali su nakon redukovanja telesne težine otklonili ovo oboljenje. Međutim, profesor Roj je primetio da su se neki pojedinci iz ove grupe ponovo ugojili te povratili bolest.

 

 

Ovakvi nalazi su naveli istraživače da postave hipotezu da prekomerena telesna težina, a naročito velike naslage masti, dovode do pojave dijabetesa tipa 2. Studija koja je sprovedena pokazala je da gojaznost zaista dovodi do razvoja bolesti. Ali, ovo istovremeno ne znači i da će svaka gojazna osoba oboleti.

U zaključku studije navodi se da svaka osoba na različiti način skladišti masti. Nečije telo višak čuva bezbedno bez ugrožavanja vitalnih funkcija, dok se kod drugih, usled viška masti, javljaju razni poremećaji. Ovo zavisi od kože i celokupne anatomije. Ali, bez obzira na to, najsigurniji način da se izbegne pojava dijabetesa tipa 2 jeste održavanje zdrave telesne težine.

 

 

Profesor Roj Tejlor na osnovu svojih istraživanja zaključuje da je najbolji način lečenja dijabezesa tipa 2 redukovanje telesne težine i drastična promena načina ishrane. Izbacivanje sokova, slatkiša, grickalica, kao i industrijski prerađenih proizvoda, vodi ka gubitku masnih naslaga koji će "rasteretiti" pankreas koji će moći da proizvodi dovoljnu količinu insulina.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Ivana

17.02.2020 08:40

BISTE se piše sastavljeno.