Nova studija otkriva: Kafa je izuzetno zdrava za naše kosti

Autor:

Lifestyle

15.02.2020

19:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naučnici su uvek imali suprotstavljena mišeljenja o tome da li je kafa korisna za zdravlje ili ne. Dok neki savetuju da se ovaj napitak u potpunosti izbegava, drugi pak preporučuju redovno konzumiranje. Ali, istina obično leži negde na sredini.

RepublikaFoto: pixabay.com
Nuačnici su dokazali brojne prednosti umerenog ispijanja kafe

Studija koju su sproveli naučnici sa ugledne američke klinike u Klinvendu pokazuje da umereno konzumiranje kafe može imati benefite po zdravlje organizma, naročito po zdravlje kostiju.

U istraživanju je učestvovalo 564 ispitanika koji su imali naviku da svakog jutra konzumiraju kafu. Analizom njihovog celokupnog zdravlja utvrđeno je da oni imaju mnogo veću koncentraciju minerala u kostima što vodi njihovoj boljoj čvrstoći.

- Uobičajeno konzumiranje kafe ima značajan pozitivan uticaj na gustinu kostiju u predelu donjeg dela leđa i nadkolenične kosti koja je najduža u našem telu - navodi se u studiji, a prenosi FOX.

 

 

Doktor Čad Dil, sa klinike u Klinvendu, navodi da su rezultati studije vrlo zanimljivi, kao i da postoje tri metabolička procesa tokom konzumiranja kafe koji dovode do jačih kostiju i sprečavaju frakture.

Međutim, drugim studijama je utvrđeno da prevelika doza kafe šteti organizmu i dovodi do gubljenja kalcijuma, što posledično može dovesti do pojave osteoporoze. Ali, kako navodi doktor Dil, ta veza nikada nije do kraja potvrđena.

RepublikaFoto: Photo by SnapbyThree MY on Unsplash
Preporuka da se tokom dana konzumira jedna šoljica kafe

Dok traju sporenja naučnika oko toga šta je dobro, a šta nije, umerenost je uvek siguran put ka dobrom zdravlju. Studije koje je sproveo medicinski fakultet na Harvardu dokazuju i jednu i drugu tezu o uticaju kafe na organizam.

U prevelikim dozama kafa ne samo da vodi ka gubitku kalcijuma, već može da izazove čak i srčana oboljenja, zaključujući kako kafa može izazvati ozbiljne posledice po organizam. Sa druge strane, ista ustanova navodi i brojne benefite ispijanja kafe kao što su smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2 ili smanjenju upalnih procesa tokom gihta, navode lekari sa Harvarda.

 

 

Generalna preporuka je da tokom dana konzumirate jednu šoljicu kafe i to najbolje ujutru kako bi vaše telo iskoristilo sve dobre strane ovog ukusnog napitka.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading