OTARASITE SE HPV DOK NE BUDE KASNO: Humani papiloma virus preduslov za karcinom

Autor: JOVANA ŠIPČIĆ

Lifestyle

13.02.2020

05:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Humani papiloma virus (HPV) je skup virusa (do danas je otkriveno oko 150 genotipa), koji se dele na visoko rizične tipove koji se dovode u vezu s rakom grlića materice, srednje rizične i nisko rizične, a oni se povezuju s kondilomima. HPV se smatra najčešće prenosivom polnom bolešću današnjice.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Procenjuje se da oko 90 odsto devojaka starosti od 18 do 25 godina dolazi u kontakt sa ovim virusom, a oko 30 odsto njih razvije simptome koji se završavaju dugotrajnim i složenim lečenjem.

SLAB IMUNITET OKIDAČ

HPV se najčešće otkriva papa testom i kolposkopijom, posle čega se radi tipizacija - DNK analiza iz područja molekularne dijagnostike da bi se ustanovilo o kojem tipu virusa se radi. Takođe, pojava kondiloma (bradavica) na genitalijama i anusu je pokazatelj prisutnosti virusa, rekla je Larisa Nikolajevna, ruski ginekolog.

 

 

Klasične metode lečenja

krioterapija (smrzavanje)
elektrokoagulacija (paljenje)
ubrizgavanje interferona (protein koji stvara imunost na virus)
premazivanje podofilinom (vrsta citostatika)...
lečiti je potrebno oba partnera, bez obzira na postojanje ili nepostojanje simptoma

Procenjuje se da oko 90 odsto devojaka od 18 do 25 godina dolazi u kontakt sa ovim virusom

 

 

Delotvorna protiv HPV za žene i muškarce

10 ml baznog ulja kantariona
10 ml baznog ulja nevena
25 ml baznog ulja tamanua
50 kapi eteričnog ulja ravensare
20 kapi eteričnog ulja eukaliptusa
30 kapi eteričnog ulja čajevca
10 kapi eterničnog ulja lavande
5 kapi eteričnog ulja žalfije
* Sa ovakvom mešavinom dva puta dnevno se mogu mazati i žene (vaginu i anus) i muškarci (penis i anus). Minimalna terapija je 30 dana, a maksimalna 50 dana, s tim da žene prave pauzu za vreme menstruacije.

Ova bolest se uglavnom prenosi polnim odnosom, no to nije jedini način zaraze. Budući da virusi nastanjuju kožu i sluznicu, zaraza se prenosi dodirom sa zaraženom kožom i sluznicom, pa se tako možete zaraziti i preko tuđeg donjeg rublja ili peškira.

 

ISHRANA

U ishranu dodajte obavezno kurkumu, đumbir i beli luk, integralne žitarice i brašno, puno zelenog lisnatog povrća i voće (posebno citrusno voće, kivi i jabuke).

SOK OD JABUKE JE OBAVEZAN!

Sok od 100% jabuke (bez dodataka šećera) - prepun je pektina, koji čisti telo od teških metala i drugih toksičnih materija i podstiče proizvodnju antitela i belih krvnih zrnaca, tvrdi Lariosa Nikolajevna, ruski ginekolog. Takođe, snažan je antioksidans i sadrži dosta C vitamina.

Ljudi sa oslabljenim imunitetom, zatim oni koji često menjaju partnere, ali i pušači spadaju u rizične za zarazu HPV. Većina zaraženih i ne zna da je zaražena jer kod ove bolesti simptomi obično izostanu i to može da traje nedeljama, mesecima, a ponekad čak i godinama do pojave prvih znakova i to uglavnom kada dođe do prvog pada imuniteta.

LEČENJE I ZAŠTITA

Prema stavu klasične biomedicine, ne postoji lek za trajno izlečenje od HPV. Lečenje je usmereno na promene nastale na koži i sluznici kao posledica infekcije. Međutim, kao i kod herpesa, jednom zaraženi, trajno zaraženi. Virusi samo mogu otići u pasivno stanje, sve do pada imuniteta kada se ponovo aktiviraju.

VAŽNI SAVETI

Kondomi nisu dovoljna zaštita za HPV, budući da se žarište infekcije ne može uvek prekriti kondomom

Preporučljivo je ne upuštati se u polne odnose pre 18. godine i ne menjati često seksualne partnere

Ne oblačite tuđu odeću, posebno ne donje rublje
Ne koristite tuđe peškire za intimnu higijenu
Ako ste pušač, odbacite cigarete jer pušenje pogoršava stanje
Žene redovno da odlaze kod ginekologa na pregled i papa test
Muškarci da se posavetuju sa urologom

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading