Nije svejedno! Naučnici tvrde da jutarnji zvuk budilnika itekako utiče na zdravlje, evo i kako

Autor: Republika

Lifestyle

06.02.2020

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Studija Univerziteta "RMIT" pokazuje da melodični jutarnji alarmi mogu poboljšati nivo budnosti, a oštri tonovi alarma povezani su sa povećanim nivoom jutarnje nespretnosti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ovo iznenađujuće otkriće moglo bi imati važne implikacije za sve koji treba da dostignu vrhunac sposobosti u što kraćem roku od buđenja, kao što su radnici zaduženi za pružanje određene pomoći.

Vodeći autor istraživanja Stjuart Mekfarlan, rekao je da je jutarnja tromost - ili inercija spavanja, ozbiljan problem u našem 24-časovnom svetu.

- Ako se ne probudite pravilno, radni učinak vam se može pogoršati tokom perioda do četiri sata, a upravo ova činjenica povezana je sa velikim nesrećama - kaže Mekfarlan.

RepublikaFoto: pixabay.com

- Možda mislite da bi oštri "bip bip" ton poboljšao vašu budnost, ali naši podaci govore da su melodični alarmi možda ključni element za pravilno buđenje. Ovakvi rezultati su neočekivani. Iako je potrebno sprovesti više istraživanja kako bi se bolje razumela precizna kombinacija melodije i ritma koji bi najbolje funkcionisali, izbor alarma može se pokazati kao veoma važan jer većina ljudi koristi upravo njih kako bi se na vreme probudili.

- Ovo je posebno važno za ljude koji mogu raditi u opasnim situacijama ubrzo nakon buđenja, poput vatrogasaca ili pilota, ali i za one od kojih se očekuja brza pripravnost, kao što je neko ko vozi u bolnicu u hitnim slučajevima - objašnjava Mekfarlan.

 

 

U istraživanju je učestvovalo 50 učesnika. Ispitanici su koristili posebno dizajniranu internetsku anketu koja im je omogućavala da na daljinu doprinesu istraživanju iz udobnosti sopstvenog doma. Svaka osoba je prijavila kakvu vrstu zvuka koristi da se probudi, a zatim je ocenila nivo usporenosti i budnosti prema standardnim kriterijumima inercije spavanja.

- Ova studija je važna, jer čak i astronauti iz Nase navode da inercija spavanja utiče na njihove performanse na Međunarodnoj svemirskoj stanici - rekao je Adrian Dajer, koautor istraživanja. -Mislimo da bi oštar zvučni signal mogao da ometa ili zbunjuje naše moždane aktivnosti kada se budimo, dok melodičan zvuk pomaže da pređemo u budno stanje na efikasniji način. Ako uspemo da nastavimo da poboljšavamo razumevanje povezanosti zvuka i budnog stanja, postojao bi potencijal za primenu u mnogim oblastima.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading