OBRATITE PAŽNJU NA VOSAK IZ UŠIJU: Boja i sastav znak za infekciju

Autor: 24sata.hr

Lifestyle

05.10.2017

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Cerumen (ušna smola ili ušni vosak) može da otkrije dosta toga o zdravlju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ne čistite vosak štapićima za uši

Tako normalan vosak iz ušiju može da bude između narandžaste i smeđe boje, ali žuti ili zeleni vosak, svrab u uhu ili njegovo curenje iz ušiju može da bude pokazatelj infekcije.

  • ŽUTE ILI ZELENE BOJE Ako je kod čišćenja ušiju vosak zelene, žute, crne ili bele boje, vrlo verovatno je prisutna infekcija i trebalo bi posetiti doktora.
  • PAHULJAST Ako je izgled pahuljast i ako se koža unutar ušnog kanala ljušti, postoji verovatnoća da imate ekcem. Ako je vosak iz ušiju već duže vreme pahuljast, postoji mogućnost da čovek pati od psorijaze, što nije tako česta pojava.
  • IMA MIRIS Miris obično znači da je prisutna infekcija u telu.
  • CURI IZ UŠIJU Normalno je da su uši mokre posle vežbanja, ali ako se ujutro probudite i vidite na jastuku žute mrlje od voska ili na ušnim resicama napipate skorenjeni vosak, to je znak infekcije ili hronične bolesti uha.
  • MOŽETE GA OSETITI Ako možete da osetite vosak u ušnim kanalima, to bi moglo da znači da je zgusnut i blokiran, pa bi trebalo otići kod doktora na čišćenje. Štapići za uši ne čiste uši, njima većina ljudi zapravo gura vosak dublje u ušni kanal, što može da rezultira nakupljanjem voska, iritacijom, pa čak i oštećenjem bubne opne.
  • SVRBE VAS UŠI ZBOG VOSKA Svakoga ponekad svrbe uši, ali ako se to konstantno događa, to je signal da nešto nije u redu sa ušima.
  • SUV JE ILI TAMNE BOJE Ako primetite da je vosak s vremenom sve gušći ili se suši, to je samo znak starenja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading