Samo dve šolje dnevno i možda produžite sebi život: Svakoga dana uživajte u ovom daru prirode

Autor:

Lifestyle

07.02.2020

15:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šolja toplog čaja dok ste udobno zavaljeni u svojoj fotelji čitajući knjigu ili uživajući u omiljenoj seriji ili filmu, ne samo da će da vas opusti, već može mnogo da učini za vaše zdravlje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Dve šolje čaja svakoga dana i učinićete puno toga za vaše telo

Prema studiji koju su sproveli australijski naučnici, a koja je objavljena u uglednom časopisu "The American Journal of clinical nutrition", osobe koje ispijaju dve šolje čaja dnevno duže žive.

Istraživanje je sprovedeno na 1.000 žena u njihovim 70-im i 80-im godinama, a naučnici su pratili kakve su im navike u ishrani, naročito u vezi sa ispijanjem kafe i čaja. Na kraju studije, 88% žena koje su svakodnevno ispijale dve šolje čaja, ostale su žive. Ovi rezultati istraživače su doveli do zaključka da čaj, pored toga što blagotvorno utiče na organizam, istovremeno produžava život.

 

 

Prema istraživačima koji su sproveli studiju, to se dešava zbog velikog prisustva bioflavonoida u čaju. Bioflavonoidi su moćni antioksidansi koji imaju izuzetno pozitivno dejstvo na kapilare i krvne sudove, tako da konzumacija namirnica koje ih sadrže doprinosi boljem zdravlju kardiovaskularnog sistema.

RepublikaFoto: pixabay.com
Crni čaj sadrži kofein i najbolje ga je konzumirati ujutru

Bioflavonoidi se još nazivaju i C-kompleksom jer su vezani za vitamin C što doprinosi boljem funkcionisanju imunog sistema i štiti ćelije od napada slobodnih radikala.

 

 

Biljke koje su najbogatije bioflavonoidima su crni luk, peršun, jabuke. Od njih možete da napravite veoma ukusne čajeve. Takođe, crni i zeleni čaj sadrže veliku količinu antioksidansa, ali vodite računa da ne preterate. Čajeve, i pored toga što doprinose našem zdravlju, ne bismo smeli da konzumirmo u preteranim količinama jer mogu da izazovu kontraindikacije zbog visokog sadržaja kofeina i lekovitih materija. Šolja ujutru i pred spavanje je sasvim dovoljna da se uživa u izvanrednom ukusu i iskoristi pun obim lekovitog dejstva čaja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading