Kako danas perete zube, takve će vam sutra biti kosti! Naučnici otkrili jedan POTEZ u održavanju higijene koji direktno utiče na zdravlje

Autor:

Lifestyle

03.02.2020

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Verovali ili ne da biste očuvali zdravlje kostiju potrebno je da na nesvakidašnji način perete zube, što su i sami naučnici utvrdili.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naime, kada peremo zube trebalo bi da to radimo stojeći na jednoj nozi - levoj, tvrde francuski naučnici. Ovaj potez će nam pomoći da poradimo na ravnoteži s obzirom na to da je gubitak iste u starijoj dobi najčešći uzrok pada i lomova kostiju.

Najpre stanite na levu nogu dok ne počnete da se osećate previše nesigurno, a zatim to isto učinite sa desnom.

- Starenje i povrede mišića i ligamenata utiču na našu ravnotežu. Vežbanje stajanja na jednoj nozi u kraćim vremenskim intervalima - dok peremo zube - pomaže u očuvanju zdravlja kostiju - otkriva doktor Džim Higins.

Poboljšanje držanja i održavanja ravnoteže

Studija iz 2013. godine, koju su sproveli istraživači sa Univerziteta Paris-Sud, pokazala je da ovakvi programi manjih vežbi pomažu pri boljem održavanju ravnoteže, umanjuju padove, te ublažuje posledice istih.

RepublikaFoto: ST/Vlada LUKIĆ

Britanski kiropraktičar Tim Hutčful složio se s ovom tvrdnjom, te otkrio kako ovaj savet primenjuje i u svom životu:

- Kada perem zube stojim na jednoj nozi, jer to deluje na mišiće koji štite naša leđa i koje ne koristimo dovoljno - posebno ako imate sedeći način života. Ova vežba pomaže i da vratite ravnotežu i poboljšate držanje jer smo često skloni da se naginjemo u jednu stranu - kaže on.

Takođe,  pranje zuba stojeći na jednoj nozi moguće je primenjivati već od malih nogu, te ga s decom pretvoriti u zabavnu igru.

- Male promene poput ove mogu znatno da utiču na smanjenje rizika od pada u budućnosti - otkriva doktor Higins.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading