Mnogi koriste ovo ulje, a nisu svesni šta čini za njihovo zdravlje: Šteti više od šećera i masti!

Autor: Republika

Lifestyle

26.01.2020

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Iako tačan sastojak koji izaziva ove promene nije još otkriven, naučnici preporučuju smanjenje njegove količine u ishrani.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Sojino ulje je čest sastojak prerađene hrane i čini polovinu svih biljnih ulja koja se proizvode u svetu, ali krije jednu opasnost po zdravlje, tvrde naučnici.

Naime,  na Kalifornijskom Univerzitetu Riverside sprovedeno je istraživanje nad miševima, pri čemu je jedna grupa dobijala hranu bogatu sojinim uljem, druga sojino ulje bez linoleinske kiseline, a treća kokosovo ulje.

Rezultati su pokazali da sojino ulje može da izazove dijabetes i gojaznost. Osim toga, može da dovede do genetskih promena u mozgu, koje izazivaju neurološke poremaćaje poput teskobe i autizma, Alchajmerove bolesti i depresije.

 

 

Ovo ulje modifiikovalo je ekspresije stotinak različitih gena u području hipotalamusa, te  dovelo do različitih upala i negativno uticalo na metabolizam. Obe vrste sojinog ulja imale su slične učinke, dok ih kokosovo ulje nije imalo.

Promenjeni geni uključuju one koji se povezuju sa šizofrenijom, depresijom i Alchajmerovom bolešću. Najveće posledice pretrpeo je gen zadužen za lučenje hormona oksitocina, koji podstiče zbližavanje s drugima i osećaj euforije. Promene u funkciji tog gena povezuju se s depresijom i autizmom. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (1)

Loading
ipsilon

16.02.2020 20:16

Pa zato sto je soja genetski modifikovana