ŠTA PREDSTAVLJAJU OZNAKE NA PASTI ZA ZUBE? Iako nisu baš primetne, one imaju svoju funkciju

Autor: 24sata.hr

Lifestyle

08.01.2020

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svaka pasta za zube na ambalaži ima oznaku u različitoj boji. Dugo se verovalo da one označavaju da li je sastav prirodnog porekla ili većinom hemikalija, a ovo je prava istina.

RepublikaFoto: Republika

Mnogi ni ne znaju da na pasti za zube postoje oznake. One su na samom dnu pakovanja, u različitim bojama, a internetom se proširilo verovanje da to označava sastav paste.

Evo šta zapravo znače te boje:

crna oznaka - pasta za zube sadrži samo hemikalije

crvena oznaka - pasta za zube je kombinacija hemijskih i prirodnih materija 
plava oznaka - znak je da pasta za zube sadrži prirodne materije i lekove
zelena oznaka - pasta za zube je potpuno organska.

Međutim, ovo verovanje ipak nije tačno.

Andrijana Kovačić, dr dent. med. spec. ortodoncije objasnila je šta to zaista znači:

- Na internetu se mogu pronaći članci u kojima svaka boja označava drugačiji hemijski sastav proizvoda, pa se tvrdi da su zelena prirodni sastojci paste za zube, crvena prirodni i hemijski sastojci u određenoj razmeri, plava hemijski sastojci i lekovi, a crna u potpunosti hemijski sastav, ali valja znati da takve oznake (kvadratići) stoje i na šamponima, kremama, kutijama. Ovaj tip oznaka na ambalažama proizvoda pakovanih u tube služe kako bi optički čitač znao gde je kraj ambalaže, tj. gde je kraj količine, odnosno kada je tuba spremna za rezanje i zatvaranje - dakle nemaju veze sa sastavom proizvoda. A boja kojom su otisnute te oznake isključivo je jedna od boja koje se koriste u samom vizualu ambalaže (tube) i koja mora biti u kontrastu s podlogom na kojoj je otisnuta kako bi bila vidljiva mašinama.

Foto: pixabay.com

Ipak, svaka pasta za zube na ambalaži ima sastav pa ga svakako možete pročitati. Važno je prati zube dva puta dnevno svaki dan, a osim paste za zube, važan je i način pranja zuba jer jedino tako mehanički i pravilno uklanjate naslage hrane sa zuba.

Pasta za zube najčešće ima tri 'trake' - crvenu, plavu ili zelenu i belu. Svaka 'traka' na pasti za zube ima različite sastojke, kao i drugačije dejstvo, a evo šta one znače: 

Fluorid (beli deo) je najvredniji i najvažniji sastojak u pasti za zube. Sadrži supstance uz pomoć kojih se zubi izbeljuju, a još je važnije da štiti vaše zube od karijesa. Plavi (ili zeleni) gel ima antimikrobno dejstvo, osvežava vaš dah i štiti unutrašnjost usta od bakterija. Crveni gel je dodat kasnije i sadrži neke od ključnih elemenata za zdrave desni.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading