ČAČKANJE NOSA JAČA IMUNITET: Šokantan savet austrijskog pulmologa

Autor:

Lifestyle

30.09.2017

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uprkos uvreženom mišljenju i savetima lekara po kojima čačkanje nosa može da izazove krvarenje iz nosne duplje i razvoj bakterija, austrijski pulmolog Fridrih Bišinger veruje da su deca koja čačkaju nos i jedu sline zdravija od ostale jer one sadrže glikoproteinski sastojak sluzi koji izgrađuje i jača imuni sistem.

 

Uprkos tome što je reč o ružnoj i nehigijenskoj navici, ona može biti korisna, posebno za decu u razvoju. U sluznici nosa i sinusa proizvodi se oko litar sluzi dnevno, koja pomaže u blokiranju prolaska prašine, bakterija, polena i ostalih prljavština iz vazduha. Mukus ili sluz zapravo deluje poput lepljive trake na sluznici, lepeći na sebe bakterije. U protivnom, sve nečistoće stigle bi u pluća.

- Nos je svojevrstan filter u kojem se skupljaju brojne bakterije, a kad ta mešavina stigne do creva, zapravo deluje poput leka - rekao je profesor Bišinger, dodajući da je sluz iz nosa uglavnom sastavljena od vode, soli i proteina i ističe da ona nije štetna za dečji stomak.

Sluz u nosnoj šupljini sadrži malu količinu kontaminata, koji deluju kao antigeni, a oni mogu da poboljšaju imunološki sistem kad se sline pojedu.

Grickanje sluzi iz nosa pomaže dečjem imunom sistemu da se privikne na bakterije i ojača ga, zbog čega "roditelji ne bi trebalo da se nerviraju kad deca čačkaju nos i potom sadržaj stavljaju u usta", kaže profesor Bišinger.

Zbog svega navedenog, naučnici razmišljaju o načinima stvaranja veštačke sluzi koja bi se dodala u smesu guma za žvakanje ili u pastu za zube i na taj način koristila organizmu i jačanju imuniteta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading