Lice vam je otečeno i crveno? Uz pomoć simptoma saznajte koja namirnica mu smeta

Autor: srbijadanas.com

Lifestyle

21.12.2019

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Natečeni ste i ne možete da otvorite oči? Saznajte uzrok alergije.

RepublikaFoto: pixabay.com

Da li ste unosom hrane ili pića naštetili organizmu, to odmah možete videti po koži svog lica. Nezdrava ishrana izaziva crvenilo, proširene pore, bubuljice i perutanje kože.

Postoje četiri tipa osetljivosti kože lica i to na: alkohol, šećer, gluten i mlečne proizvode.

Glutensko lice

Tipični simptomi su otečeni i crveni obrazi, akne koje se pojavljuju uz ivicu vilice kao i pigmentacijske mrlje oko brade. Pretpostavlja se da je oko 15 odsto ljudi osetljivo na gluten, a najčešća je posledica "natečeno lice" koje nastaje kao posledica upale, koju telo proizvodi u rekaciji na gluten koji ne može da svari.

Vinsko lice

Tipični simptomi su naglašene bore između obrva, crvenilo oko očiju, spušteni kapci, proširene pore, dehidrirana koža, crvenkasti obrazi i nos kao i duboko usečene linije ispod nosa prema usnama. Uzročnik je preterano konzumiranje alkohola. On dehidrira kožu što pogoršava izgled bora, a šećer u alkoholu uništava kolagen u koži.

Foto: pixabay.com

Mlečno lice

Tipični simptomi su otečeni kapci kao i područje ispod očiju sa izraženim tamnim podočnjacima. Često se javljaju i sitne bele bubuljice po licu, naročito na delu oko brade. To sve mogu biti znakovi da organizam ne toleriše laktozu zbog gubitka određenih enzima. Neki od uzroka mogu biti i hormoni koji se danas često nalaze u mleku i mlečnim proizvodima poput jogurta, sira, pavlake.

Šećerno lice

Kod pojedinaca koji su osetljivi na šećer, najčešći simptomi su bore i llinije na čelu, natečenost područja ispod očiju kao i osećaj suve, stanjene kože. Takođe, česti su bolni, potkožni prištevi koji se mogu javiti na bilo kojem području lica. Šećer je okidač procesa u kojem se molekuli glukoze vezuju za kolagen, zbog kojeg on postaje krut, a koža gubi elastičnost.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading