Kako izaći na kraj sa mukama koje zadaju hemoroidi? Ovo su saveti koji pomažu!

Autor: informer.rs, Republika

Lifestyle

17.12.2019

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lekari kažu da skoro da nema osobe starije od 50 godina koja bar jednom u životu nije imala problem s hemoroidima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Hemoroidi ili šuljevi su među najčešćim zdravstvenim problemima savremenog čoveka. O tome koliko je bolest rasprostranjena najbolje govori podatak da čak deset miliona ljudi u Americi ima taj problem, a milion i po njih uzima preparate za lečenje. Kod nas ne postoji tako precizna statistika, ali lekari kažu da skoro da nema osobe starije od 50 godina koja nije bar jednom u životu imala problem s hemoroidima.

Šta nije u redu?

Hemoroidi su otekle vene u anusu i oko njega koje izazivaju bol, svrab i ponekad krvarenje. Unutrašnji hemoroidi, najčešći oblik, razvijaju se u unutrašnjosti anusa. Možete imati blago krvarenje, ali nema bola. Spoljašnji su oni koji bole, a i oni takođe mogu izazvati blago krvarenje. Oba ova oblika mogu da pređu u takozvani prolabiran hemoroid, lopticu koja izbija iz anusa. Dugotrajno sedenje, trudnoća i starost mogu da doprinesu ovoj neprijatnoj pojavi. Ukoliko često imate zatvor i naprežete se da biste imali stolicu, možete izazvati ili pogoršati stanje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prijatnost toplote

Ukoliko vas muči ovaj problem, napunite kadu toplom vodom, a zatim se spustite u nju. Trebalo bi da sedite s uzdignutim kolenima, što dozvoljava maksimalnu izloženost problematične oblasti toploj vodi. Otkrićete da to ublažava bol. Ono što ne možete osetiti jeste da topla voda pospešuje povećani dotok krvi do te oblasti, što pomaže sužavanju oteklih vena. Da biste potpomogli skupljanje hemoroida, pre nego što uronite u kadu dodajte punu šaku gorke soli.

Za spoljašnje hemoroide primenite toplu, vlažnu kesicu čaja, a to možete da učinite dok sedite na šolji. Pored blagotvorne toplote, možete imati i dodatnu korist od jedne od glavnih komponenata čaja, taninske kiseline (ima je najviše u crnom čaju). Ona pomaže da se umanje bol i oticanje, a pospešuje i zgrušavanje krvi, što pomaže zaustavljanju krvarenja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Sedite na led

Suprotna taktika podrazumeva da napunite jaču plastičnu kesu ledom, obavijete je tankom tkaninom i sednete na nju. Možete koristiti i kesu zaleđenog graška jer će se oblikovati prema vašim konturama. Hladnoća sužava proširene krvne sudove pružajući ogromno zadovoljstvo. Sedite 20 minuta na ledenom sedištu i napravite pauzu od najmanje 10 minuta između dva tretmana.

Tapkajte, ne češite

Natopite parče vate nedestilovanim hemamelisom i nanesite ga na hemoroide. On je bogat taninima, koji izazivaju skupljanje krvnih sudova. Utapkavanje vazelina pruža olakšanje u ugroženoj oblasti, kao i tačni vitamin E i ulje pšeničnih klica. Isprobajte i melem koji sadrži gavez ili neven, jer oba ova sastojka pospešuju izlečenje.
Iako zvuči čudno, obloga pripremljena od rendanog krompira ima adstrigentno (steže površinu kože i sluzokože) i umirujuće dejstvo.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Izležavajte se

Nekoliko puta dnevno nađite udobnu sofu, ispružite se i podignite noge na pola sata. U tom položaju uklanjate opterećenje s preopterećene analne oblasti, a istovremeno poboljšavate dotok krvi do mesta gde je potrebna. Ukoliko dugo sedite ili stojite, trudite se da često menjate položaj.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Probajte sa semenkama

Uključite više vlakana u ishranu. Istraživanja pokazuju da ishrana bogata vlaknima može znatno da smanji intenzitet simptoma hemoroida, uključujući bol i krvarenje. Namirnice bogate vlaknima su integralni hleb i žitarice od celog zrna, sveže voće i povrće, smeđi pirinač i koštunjavo voće. Vodite računa i da unosite dovoljno tečnosti kako biste izbegli zatvor.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading