OJAČAJTE IMUNITET: 10 saveta za oporavak posle primene antibiotika

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovi lekovi leče sve infekcije, ali zbog toga što narušavaju crevnu mikrofloru, mogu da budu i te kako štetni za organizam.

RepublikaFoto: pixabay.com
Potreban nam je oporavak od korišćenja antibiotika
Foto: Georgij Nazarov
Georgij Nazarov

Mada su spas za mnoge infekcije, pa i one najteže, antibiotici mogu naneti mnogo štete organizmu, naročito ako se dugo koriste. Gotovo da ne postoji lek iz ove grupe koji ne narušava prirodnu ravnotežu u crevima, što je veoma značajno za rad čovekovog zaštitnog sistema.

Ruski naturolog Georgij Nazarov savetuje kako da oporavite organizam nakon primene antibiotika.

- U našim crevima živi između 240-400 različitih mikroorganizama koji omogućavaju kvalitetan proces varenja, usvajanja hrane, koji su neophodni za dobar rad zaštitnog sistema, dobro stanje kože, sprečavaju nadimanje. Korišćenjem antibiotika mi uništavamo bakterije, ali se njima neselektivno uništavaju i one dobre bakterije i narušava se crevna mikroflora. Koliko je taj balans važan, pokazuje i činjenica da, kada crevna mikroflora dobro funkcioniše, oporavak posle operacije ide mnogo brže nego kada postoji disbalans - kaže naturolog. Zbog toga, uz svako korišćenje antibiotika preporučuje se obavezno korišćenje probiotika. Međutim, i sami možete pomoću jednostavnih 10 navika da doprinesete boljem stanju organizma nakon bolesti i terapije antibioticima.

1. Mumio 

Snažan uticaj na regulaciju crevne flore ima korišćenje mumija, lekovite smole, koju možete koristiti u obliku tableta ili rastvorenu u maloj količini vode.

2. Začini

Pozitivno delovanje imaju i prirodni začini poput ljute paprike, karija, bibera, đumbira, belog luka... koji omogućavaju da se hrana duže vreme ne kvari u crevima i da se proces varenja poboljša.

 

3. Aktivni ugalj

Važno je izbegavati sokove sa velikom količinom šećera, kao i gazirane sokove. Ako se desi da nakon preterivanja sa hranom dođe do nadimanja, aktivni ugalj može biti od velike koristi.

4. Glina i zeolit

Preporučuje se povremeno čišćenje organizma glinom i zeolitom, koji su skloni vezivanju toksičnih materija i dobri su za njihovo brže oslobađanje i normalizaciju procesa varenja.

5. Kombuha

Dobro je koristiti zreli napitak od kombuhe jer ona predstavlja simbiozu određenih mikroorganizama koji imaju pozitivno dejstvo na normalizaciju crevne flore. Kombuhu pripremiti sa polucrnim i poluzelenim čajem. Priprema se u staklenoj posudi, a čuva u plastičnim flašama. Gotova je kada flaša bude tvrda kao kamen. Čuva se na sobnoj temperaturi ili rashlađuje neposredno pre upotrebe.

6. Žvaćite

Veoma je važno da ono što jedete dobro sažvaćete jer se na taj način hrana mnogo manje zadržava u crevima, a organizam je tako i mnogo bolje iskoristi.

 

7. Jogurt

Jogurt ima određeni uticaj na normalizaciju crevne flore, ali pošto se koristi u pasterizovanom obliku, sadrži svega od dva do tri odsto mikroorganizama i, samim tim, teško može poslužiti u tu svrhu. Sa druge strane, poznata su štetna dejstva mleka i mlečnih proizvoda. Može se koristiti jogurt od soje i drugih vrsta biljaka.

8. Nikad dosta salate

Jedite salate uz svaki osnovni obrok i izbegavajte grickanje između dva obroka jer na taj način omogućavate da se hrana kvalitetnije svari.

9. Koštunjavo voće

Uključite jezgrasto voće u osnovni obrok, a ne van njega. Na taj način ćemo ga najbolje iskoristiti i imaće najveće dejstvo.

10. Pažljivo sa tečnošću

Važno je i da vodite računa kada uzimate tečnost. Naime, sa korišćenjem tečnosti prestanite najmanje 15 minuta pre obroka i tri sata posle obroka da ne biste ublažili želudačnu kiselinu, neophodnu za varenje.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading