Da li je zdravo spavati preko dana? Lekari su tačno odredili koliko treba da traje popodnevna dremka!

Autor: Republika

Lifestyle

12.10.2019

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uvreženo je mišljenje da je dnevni san tipičan samo za decu. Pa ipak, ni mnogi odrasli ne odustaju od tog zadovoljstva da posle ručka dremnu sat-dva. Dakle, da li je potreban dnevni san ili je dovoljno da se naspavate noću?

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Lekari ne dovode u sumnju korist od dnevnog sna. On omogućava da izbegnete zamor i kardiovaskularna oboljenja, pomaže da se izborite sa stresom i čak odlaže proces starenja. Ipak, dnevnim snom ne treba da zamenjujete nedostatak noćnog.

Naime, kad je mračno i nema buke, u organizmu se luči neophodan hormon melatonin. Ukoliko vas preko dana umor obara s nogu, stručnjaci savetuju da odspavate 15-20 minuta - organizmu je to dovoljno za potpunu regeneraciju. Ali, osoba koja se preko dana odmara dva sata i više budi se razdražljiva, ne može da radi punom snagom, a i teško da će dobro spavatai noću.

Šest sati neprekidnog sna bolje je nego osam sati s povremenim buđenjem

Što se tiče noćnog sna, ni tu nije dobro preterivanje. Savremena istraživanja ubedljivo dokazuju sledeće: kod osoba koje tokom dužeg vremena spavaju više od deset sati dolazi do pojave rane demencije i napredovanja Alchajmerove bolesti. Kako bi ste ostali zdravi, treba česće da šetate, radite gimnastiku i kvalitetno spavate noću. 

Sat vremena noćnog sna pre ponoći vredi kao dva sata iza ponoći

Dakle, kao i u svemu, ni sa popodnevnom dremkom ne treba preterivati - samo tako će ona zaista imati efekta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading