RUSKI LEKAR UPOZORAVA: Ovo su 8 najčešćih grešaka u lečenju virusa

Lifestyle

19.09.2017

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Antibiotici se piju samo kada su u pitanju bakterijske infekcije. Temperatura se kod virusa snižava postepeno, slatkiši su strogo zabranjeni, a zatvoreni prozori usporavaju ozdravljenje

RepublikaFoto: pixabay.com
Ne žurite s antibioticima

Promene vremena u septembru i dolazak jeseni skoro po pravilu otvaraju sezonu virusa. Uprkos stalnim apelima lekara da se virus mora preležati, mnogi se leče "na svoju ruku", što neretko dovodi i do komplikacija. Ruski imunolog Oleg Nazar predstavlja najčešće greške u lečenju virusa i šta zapravo treba raditi.

Greška 1 Ne idete kod lekara

Čak i najblaži virus gripa može se završiti ozbiljnim komplikacijama ako ga pogrešno lečite kod kuće. Da biste to izbegli, potrebno je da sledite preporuke stručnjaka, naročito ako je temperatura viša od 38 stepeni i traje duže od tri dana. Tada je moguće da je reč o bakterijskoj infekciji i da su potrebni antibiotici.

Saveti. Ako je vaš lekar utvrdio da treba da mirujete kod kuće, onda se tako i ponašajte. Pijte što više tečnosti (tople čajeve, gazirana mineralna voda, voćni kompoti) i unosite puno vitamina C kroz ishranu (limun, kivi, kupus). Ako je temperatura viša i izaziva glavobolje, onda treba uzeti analgetik i antipiretik, na primer, jednu tabletu paracetamola ili ibuprofena.

 

Greška 2 Uzimanje antibiotika

Bez obzira na to koliko lekari tvrdili da antibiotici ne deluju na viruse, vera ljudi u njihovu efikasnosti se nastavlja. Često se čuju priče "prijatelj je imao grip, lekar mu je propisao antibiotik i on se odmah oporavio".

Saveti. Ako je lekar nekome prepisao antibiotike, to znači da postoji sumnja u komplikaciju gripa bakterijskom infekcijom - bronhitis, upala srednjeg uha, sinusitis, itd. U tom slučaju, stvarno nema načina za izlečenje bez antibiotika. Ali njihov prijem bez takvog svedočenja samo slabi organizam i sprečava ga u borbi protiv virusa: mnogi antibiotici uništavaju korisne mikroorganizme u stomaku. Stoga, ovi lekovi se moraju kombinovati s upotrebom sredstava koja će obnoviti crevnu mikrofloru tj. probioticima.

 

Greška 3 Ne otvarate prozore

Mnogi od nas kad imaju temperaturu zatvaraju sve prozore u stanu. Međutim, bez protoka vazduha koncentracija virusa u prostoriji postaje visoka i sprečava oporavak.

Saveti. Na svakih sat i po do dva provetravajte sobu od 10 do 15 minuta. Hladan vazduh neutrališe veliki deo virusa.

 

Greška 4 Odmah snižavate temperaturu

Temperatura je znak borbe organizma s virusom. Normalno je da borba bude postepena da bi telo lakše i prirodno pobedilo bolest.

Saveti. Ako temperatura ne donosi mnogo nelagodnosti, istrpite - oporavićete se. Ali ako imate bolove u zglobovima i glavobolju koja traje duže od dva dana i ako je temperatura 38 stepeni i viša, lekovi su neophodni.

 

Greška 5 Dajete aspirin deci mlađoj od 12 godina

Deci mlađoj od 12 godina ne treba davati aspirin - on može da izazove komplikacije opasne po život ili Rejov sindrom (prvi znak - povraćanje).

Saveti. Kada ste u kući ili stanu, raskomotite dete. Nemojte ga pokrivati. Veliki broj roditelja, a skoro sve brižne bake, plaši se da otkrije dete "da se ne prehladi". Ovo je velika zabluda, ali i opasnost po dete. Pretopljavanje deteta dodatno povećava temperaturu i rizik od komplikacija (pre svega frasa). Hlađenje je najbrži i najefikasniji način obaranja povišene telesne temperature dok čekamo da lek (antipiretik) ispolji željeni efekat.

 

Greška 6 Pijete kisele napitke

Ako imate teži oblik virusa, kiseli napici povećavaju rizik od bakterijskih komplikacija, a bakterije samo rastu u kiseloj sredini.

Savet. Da bi se brzo oporavili i da ne bi došlo do bakterijskih komplikacija, oslonite se na alkalni napitak - mineralnu vodu.

 

Greška 7 Jedete slatkiše

Slatkiši takođe povećavaju rizik od bakterijskih komplikacija. Ako ste bolesni, izbegavajte ih.

Saveti. Dok imate virus, ishrana treba da se sastoji od lako svarljivih proteinskih jela: kuvana piletina, meso, jaja (proteini služe kao građevinski blokovi za zaštitna imunitetna tela). Takođe, uključite u ishranu više povrća koje će pomoći da se brže uklone toksini iz tela. Uz njih možete pripremiti salate i supe.

 

Greška 8 Izbegavate tuširanje

Mnogi veruju da tokom bolesti tuširanje može pogoršati stanje. Greška.

Saveti. Grip stvara masu toksina koji truju telo. Zbog toga je oporavak sporiji. Tuširanje pomaže, samo se ne tuširajte toplom vodom ako imate temperaturu i ne preterujte u vremenu koje provodite u kupatilu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading