Grip često može da bude smrtonosan za starije osobe: Oktobar IDEALAN ZA VAKCINISANJE!

Autor: M. JANKOVIĆ

Lifestyle

28.09.2019

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Počela je jesen, bliži se zima, a sa dolaskom zime stiže nam i grip. Grip je respiratorna infekcija izazvana virusom i zato, posebno ako ste stariji od 50, odnosno 60 godina, najbolje je da se na vreme zaštitite - vakcinacijom. Kako kažu lekari, oktobar je pravo vreme za vakcinaciju kako biste stekli imunitet pre udarne sezone gripa.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ove godine kupljeno je više vakcina nego prošle, pa će ih biti dovoljno za sve zainteresovane.

Grip ili influenca je akutno, virusno oboljenje respiratornog sistema praćeno povišenom temperaturom, malaksalošću, bolovima u mišićima i zglobovima, glavoboljom, kašljem i bolnim grlom. Razlikujemo tip gripa A, B i C. Ovi tipovi su promenljivi, virusi i tip A, za razliku od ostalih, napadaju i životinje.

Ko ne sme da primi vakcinu:

- Deca mlađa od šest meseci

- Oni koji imaju temperaturu veću od 38 stepeni

- Svi koji su imali ozbiljnu alergijsku reakciju na druge vakcine

- Alergični na kokošja jaja, belančevine pilećeg porekla

- Osobe koje su bolovale od Gijen-Bareovog sindroma

RIZIČNE GRUPE

Najbolja zaštita jeste vakcina protiv gripa, a lekari je najviše preporučuju starijim osobama.

Simptomi gripa se javljaju u intervalu od jednog do četiri dana od infekcije. To su: povišena telesna temperatura, koju prate drhtavica i preznojavanje, malaksalost, glavobolja, bolovi u mišićima, kijavica, kašalj...

Prema savetima lekara, svi koji su slabijeg zdravlja, a tu spadaju i oni koji su prešli 50 ili 60 godina, trebalo bi da se vakcinišu protiv gripa. Tu, pre svega, spadaju ljudi koji imaju oslabljen imunitet i koji su hronično oboleli od metaboličkih, kardiovaskularnih, malignih i drugih bolesti. U rizičnu grupu spadaju i osobe sa viškom kilograma.

Prema zvaničnim podacima, za ovu godinu obezbeđeno je više doza vakcina protiv gripa nego za prošlu, pa će ih biti sasvim dovoljno za sve zainteresovane. Građani koji ne spadaju u rizičnu kategoriju, ukoliko žele da se vakcinišu, vakcinu moraju da kupe u apoteci ili u nekom od zavoda za javno zdravlje.

Ponekad se jave reakcije

Nakon vakcine protiv gripa, česte su reakcije, koje, međutim, ne bi trebalo da vas brinu. To su crvenilo na mestu uboda, otok, manji bol, ređe i povišena temperatura i bolovi u mišićima, uglavnom sve prođe za dan-dva.

JASNI SIMPTOMI

Dodatak Penzioner pitao je lekare zašto se treba vakcinisati. Odgovor je jednostavan:

- Influenca, to jest grip, zarazna je bolest koja se veoma brzo širi kašljanjem, kijanjem, putem vazduha, ruku... Od gripa može da oboli bukvalno svako, ali ipak najčešće obolevaju deca. S druge strane, komplikacije su najčešće kod starijih i hronično obolelih.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako kažu lekari, kod najvećeg broja obolelih simptomi su izraženi u periodu od nekoliko dana, najčešće ne duže od sedam. Problem je što grip mnogi ne shvataju ozbiljno, iako je broj preminulih u kategoriji građana starijih od 60 godina izuzetno visok.

Mnogi stariji građani ne znaju ni kada bi trebalo da se vakcinišu.

- Ukoliko ste stariji od 65 godina, nemojte ni razmišljati, vakcina je pravo rešenje za vas. Takođe, ukoliko patite od neke hronične bolesti, poput dijabetesa, ili vam je oslabljen imunitet, nemojte oklevati da se vakcinišete - savetuju lekari.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading