4 verovanja o konzumiranju vode koja su potpuno pogrešna!

Autor:

Lifestyle

07.09.2019

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Voda pomaže u regulisanju krvnog pritiska i telesne temperature, čisti naše telo od toksina iosigurava normalan dotok kiseonika do svih ćelija. Takođe, poboljšava probavu i izbacivanje štetnih materija iz organizma. U vodi se otapa so odgovorna za sve biohemijske reakcije u telu. Nalazi se i u limfi koja je važan deo imunoog sistema. Međutim, koliko nam je vode zaista potrebno za zdravlje?

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Voda je najvažnija hranljiva materija neophodna za dobro zdravlje ljudskog organizma.

Čak 98 odsto ljudske krvi je voda, a u kostima ima 30 odsto vode. U vodi se odvijaju svi biohemijski procesi u telu, te uz pomoć nje nutrijenti dolaze do naših ćelija.

Postoji puno mitova o konzumiranju vode, a u nastavku pročitajte koji su najveći

1. Uvek treba da pijete vodu pre treninga

Sportisti moraju da paze na dovoljan unos tečnosti. Ali, nema neke koristi ako neposredno pre sporta pijete vodu ili sportske napitke.

Bolje je da konzumirate dovoljno vode (najmanje dve litre dnevno, a sportisti i više). Ako se pripremate za neko takmičenje ili trening, trebalo bi 36 sati pre da povećate malo unos tečnosti.

2. Ne možete da popijete previše vode

Postoji granica koja je različita od osobe do osobe, te zavisi od određenih faktora poput telesne težine i brzine metabolizma.

 

Ukoliko unosimo više vode nego što naši bubrezi mogu da prerade, pašće količina elektrolita u telu – što može da dovede do smanjenja natrijuma u krvi, odnosno do hiponatrijemije.

Posledice toga su glavobolja, mučnina i drhtanje, a u težim slučajevima može doći i do epileptičnih napada. Stoga, slušajte svoje telo i nemojte bezrazložno piti velike količine vode.

3. Sportski napici hidriraju bolje od vode

Za prosečnog rekreativnog sportistu voda je sasvim dovoljna da telo napuni s dovoljno tečnosti 

Posebni sportski napici imaju prednost tek ako trening traje duže od sat vremena – jer glukoza daje dodatnu energiju, a i vraćaju se elektroliti izgubljeni znojenjem. Pored toga, ljudi lakše piju sportske napitke zbog ukusa.

4. Ako ste žedni, to je znak da ste dehidrirali

Tačno je da aktivni sportisti ne smeju da čekaju s konzumiranjem vode dok ne ožedne (telo za vreme treninga ili takmičenja mora stalno da bude namireno tečnošću)

Kod rekreativnih sportista je sasvim dovoljno da piju tek kad osete žeđ.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading