Sprečite trovanje hranom tokom paklenih vrućina

Autor:

Lifestyle

31.08.2019

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U letnjim mesecima trovanje hranom kod dece, ali i kod odraslih, veoma je često, pogotovo kad smo na odmoru. Trovanje hranom nastaje kao posledica unošenja hrane ili pića kontaminiranih bakterijama, virusima, parazitima ili toksinima koje oni luče, a manifestuje se simptomima povraćanja i dijareje (proliv). Propratni simptomi se, takođe, mogu javiti u vidu povišene telesne temperature, bolova u abdomenu i grčeva.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Teški oblici trovanja hranom dovode do dehidracije, pojave krvi u ispovraćanom sadržaju ili stolici, dijareja u trajanju duže od tri dana, trnjenje i mravinjanje tela (parastezija) ili zamagljen vid.

DETOKS KAO PRVA POMOĆ

Poznati ruski gastroenterolog Goršenina Elena Ivanovna kaže da je čišćenje organizma od toksina glavni zadatak koji ima osoba zaražena hranom. Takođe, prilikom čišćenja je jako bitno da obratite pažnju da se ne naruši ravnoteža soli i elektrolita. Ono što pre svega treba da preuzmete je:

* Ispiranje želuca Osoba treba da pije što više vode, nakon čega treba sama sebi da izazove nagon za povraćanjem. Postupak se ponavlja sve dok tečnost koja izlazi iz stomaka nije potpuno čista. Ako je moguće, voda se zamenjuje slabim rastvorom kalijum-permanganata. Ovo omogućava dezinfekciju probavnog trakta. Rastvor bi trebalo da ima svetloroze boju. Mangan se mora dobro rastopiti i filtrirati kroz gazu, presavijenu u četiri sloja. Takođe, možete pripremiti rastvor sode (jedna kafena kašika sode na litru vode). Ako iznenada povraćanje postane crno, prestati sa ispiranjem. Ovo znači da je došlo do želudačnog krvarenja i neophodna je hospitalizacija. Ovo se dešava najčešće ljudima sa čirom na želucu ili gastritisom.

* Čišćenje creva Ako osoba prethodno nema dijareju, potrebno je uzeti neka laksativna sredstva. Ovo će ukloniti toksine iz creva. Možete i napraviti klistir od vode koja se prethodno prokuva i ima sobnu temperaturu. Potrebno je ponoviti nekoliko puta.

ISHRANA

Po savetu gastroenterologa Elene Ivanovne prvog dana nakon trovanja preporučuje se samo voda, slabi crni ili zeleni čaj, kupus. Drugog dana možete jesti pire i povrće. Napraviti kašu u vodi.

Simptomi infekcije uključuju groznicu, bolove u mišićima i želucu, kao i proliv

Hrana treba da bude topla. Prvo se uzima po malo, pa se kasnije povećava količina. Jedite od šest do sedam puta dnevno. Ovo vam omogućava da brzo sredite proces varenja. Kada se gastrointestinalna funkcija vrati u normalu, dijetu možete dopuniti kašom od pirinča, belim lukom i krekerima.

Tokom letnjih meseci najbolje je da sve ove proizvode dobro operete i osušite pre jela, a kad je sir u pitanju, skinete prvi sloj na namirnici.

Rizične namirnice

Foto: Promo foto

VOĆE I POVRĆE - Namirnice kojih se treba posebno paziti su sveže voće i povrće. U ovim namirnicama često možemo pronaći bakteriju listeriju, pogotovo u dinjama, kao i u obrađenim namirnicama poput sira.

NEPASTERIZOVANI MLEČNI PROIZVODI - Ovi proizvodi takođe sadrže listeriju. Tokom toplih dana pogotovo je prisutna u nepasterizovanom mleku, mekim sirevima, feti i bri. Posebno su njom izloženi stariji ljudi, trudnice i ljudi sa oslabljenim imunitetom. Dakle, kada kupujete ove proizvode, obavezno uzimajte one koji su pasterizovani.

SUHOMESNATI PROIZVODI - Listerija, takođe, može da se nađe u šunkama i drugim suhomesnatim proizvodima. Ovo posebno važi za one proizvode koji se nalaze blizu sirovog mesa. Uvek kupujte meso kod proverenog mesara.

RepublikaFoto: pixabay.com

JAJA - U jajima se najčešće nalazi bakterija salmonela. Ova bakterija se može naći skoro u svim prehrambenim namirnicama, ali posebno u onim koje nam dolaze od životinja. Jaje može biti zaraženo salmonelom i pre formiranja ljuspe. Simptomi uključuju grčeve, temperaturu i proliv od 12 do 72 sata nakon izlaganja bakteriji. Jedina zaštita je da ne jedete sirova ili rovito kuvana jaja.

RepublikaFoto: pixabay.com

MLEVENO MESO - Salmonela se dovodi i u vezu sa mlevenim mesom, pogotovo ukoliko kupujete mleveno ćureće meso. Problem je i u tome što meso izgleda i miriše sasvim normalno. Zato sve meso koje spremate obavezno pecite ili kuvajte na višim temperaturama - preko 65 stepeni Celzijusa. U mlevenom mesu se može naći i bakterija ešerihija koli, koja može izazvati jake stomačne probleme, koji traju i do nedelju dana.

Prirodni napici za lečenje

RepublikaFoto: pixabay.com
Nana

* Kašičicu suve nane preliti šoljom ključale vode i ostaviti 15 minuta da se malo ohladi. Dodati sok od pola limuna i piti nezašećereno više puta dnevno.

* U šolju ključale vode staviti kašičicu đumbira u prahu, promešati i poklopiti. Posle pola sata, tečnost procediti kroz gazu i popiti čaj.

* Skuvati ovsenu kašu u dosta vode, procediti i mlaku tečnost piti dva puta dnevno. Može joj se dodati sok od južnog voća.

* Stavite par kapi ulja bosiljka u vodu i konzumirajte tokom dana. Možete staviti par usitnjenih listova bosiljka u jogurt i jesti tri puta na dan dok se bol ne umiri.

RepublikaFoto: pixabay.com
Bosiljak

* Limun ima antibakterijska, antivirusna i protivupalna svojstva, pa će vam sigurno olakšati stanje. Dodajte mrvicu šećera na kašiku punu limunovog soka tri puta tokom dana kako bi vam ovaj napitak pomogao.

* Jogurt ima antibakterijska svojstva, a i dobar je laksativ. Uz to će olakšati i bolove u stomaku.

* Dve kašike jabukovog sirćeta pomešajte sa toplom vodom i popijte pre obroka. Olakšaće simptome trovanja hranom momentalno.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading