Kako da se izborite sa crevnim parazitima! Beli luk i golica saveznici u borbi sa glistama

Autor:

Lifestyle

17.08.2019

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pri samoj pomisli na dečje gliste mnogim roditeljima se bukvalno diže kosa na glavi jer uprkos tome što su ovi crevni paraziti uglavnom bezopasni, oni imaju simptome koji su za mališane prilično neprijatni, a sem toga, oduvek su sinonim za lošu higijenu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Dečje gliste su, naime, crevna infekcija izazvana sitnim parazitima. Uzročnika infekcije nazivamo parazitom ili belom glistom, a ona se uglavnom prvobitno pojavljuje na području anusa, odakle se onda prenosi na stvari koje dotičemo, kao što su posteljina ili odeća, a neretko i dečje igračke. Deca najčešće dobijaju male, velike ili bičaste dečje gliste. One se mogu primetiti golim okom, a duge su uglavnom oko pet milimetara i liče na končiće.

Prenose se dodirom, ali gliste nisu bolest prljavih ili siromašnih. Najčešće ih dobijaju deca koja idu u vrtić ili ona u školskom uzrastu. Da bi se dete inficiralo ovom vrstom parazita, nije potreban kontakt sa životinjama, kao što se to obično misli. Dovoljno je da se dete igra na otvorenom - u prirodi, pesku, travi ili da dira prljave predmete, a da posle toga stavi ruke u usta. Tako uvek počinje priča o ovim dosadnim parazitima.

Ostali simptomi

Dete se, osim svraba, može žaliti i na druge simptome kao što su:

  • Manjak energije i brzo umaranje
  • Slab apetit
  • Vrtoglavica
  • Bolovi u mišićima ruku i nogu
  • Često buđenje noću
  • Zatvor ili neredovna stolica
  • Manjak koncentracije i nepažnja

Postavljanje dijagnoze

Najproverenija i najjednostavnija metoda je uzimanje perianalnog brisa. Uzimanje brisa se ne razlikuje u odnosu na druge briseve. Naime, medicinska sestra uzima otisak sa guze na lepljivu traku, nakon čega se pod mikroskopom dokazuje prisustvo jaja ili odraslih jedinki ovog crvića. Možete i sami uočiti gliste. Ukoliko se vaše dete žali na svrab ili ima druge simptome, možete pokušati da pretražite područje oko dečjeg anusa otprilike dva sata nakon što mališan zaspi.

Lečenje

Lečenje je jednostavno, ali ima nekoliko pravila. Lekove treba da uzimaju svi članovi porodice. Obično se piju dve pojedinačne doze leka. Tek nakon druge doze, bris može da se ponovi. Higijena mora da bude na maksimalnom nivou, što podrazumeva pranje posteljine, ležajeva i stvari koje dete koristi. Često pranje ruku sprečava da se zaraza ponovi.

Prirodni lekovi protiv dečjih glista

* Semenke bundeve i ricinusovo ulje

Još od davnina se semenke bundeve smatraju najboljim sredstvom protiv glista. Deca bi trebalo da pojedu dnevno između 10 i 15 oljuštenih semenki bundeve. Odraslima se preporučuje konzumacija od 20 do 30 semenki dnevno. Sat vremena nakon toga potrebno je popiti nepunu malu kašičicu ricinusovog ulja.

RepublikaFoto: pixabay.com
* Medom protiv parazita

Očistite semenke bundeve, ali ostavite suvu zelenu opnicu na semenu kako bi lek bio delotvoran. Semenke izdrobite, pa im dodajte kašičicu meda. Dete bi lek trebalo da konzumira sa razmakom od nekoliko dana - od dve do tri kašičice dnevno.

RepublikaFoto: pixabay.com
* Beli luk

U borbi protiv ovog crevnog parazita je vrlo delotvoran beli luk, ali je problem što je decu vrlo teško nagovoriti da ga jedu. Naime, pomoći će dve kašike rastavića i božjeg drvca i šest čenova belog luka sitno iseckanog. Zajedno promešati, preliti sa decilitrom ključale vode i od te mešavine neprekidno nedelju dana uzimati pola kašike.

* Cvekla i šargarepa

Protiv crevnih glista pomaže stari dobri kućni lek od šargarepe i cvekle. Njihovo izbacivanje može se pospešiti i rasolom od sirovog kiselog kupusa, renom i crnim lukom.

Kako crvići(gliste) izgledaju

Crvići brzo naseljavaju tanko i debelo crevo domaćina, najčešće deteta koje ne pere redovno ruke. Crvići su mali i bledi, muški primerci su veličine od tri do pet milimetara, a ženski od osam do 13 milimetara - oni su i pokretljiviji, a njihovo prisustvo je nekada moguće otkriti i u stolici, golim okom.

Kako se prenose

Gliste se kod dece mogu pojaviti i u najčistijim uslovima jer vrlo pametno putuju. Male gliste kod dece, koje u organizam dospevaju oralnim putem, mogu da borave u dečjem tankom crevu do šest nedelja, odakle ženke gliste odlaze prema anusu, gde odlažu jajašca. Upravo selidba ženskih glista i njihovo razmnožavanje izazivaju svrab u području anusa, koji je ujedno i najčešći simptom ovakve infekcije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading