Omega 3 masne kiseline su najbolja preventiva protiv karcinoma

Autor: RTS, Republika

Lifestyle

04.08.2019

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Omega 3 masne kiseline nezamenljive su u ljudskom organizmu, jer od njih zavise imunitet, funkcionisanje mozga, zdravlje srca. Ovom spisku naučnici su nedavno dodali i preventivno dejstvo u sprečavanju karcinoma digestivnog trakta, o čemu svedoče rezultati velike međunarodne studije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto:Ilustracija

Unos oko 300 grama ribe, tri puta nedeljno, značajno smanjuje rizik od pojave karcinoma digestivnog trakta, utvrdili su naučnici Univerziteta Oxford i Međunarodne agencije za istraživanje raka.

Istražujući prehrambene navike gotovo pola miliona ljudi, stručnjaci su uvideli da je kod osoba koje su redovno konzumirale ribu podložnost malignitetima manja za bar 12 odsto, u odnosu na one koji su je jeli tek povremeno ili je uopšte nisu imali na jelovniku.

Prema rečima gastroenterologa, biološki razlozi takvog efekta još uvek nisu u potpunosti razjašnjeni, ali je izvesno da su, bar jednim delom, za ovaj zaštitni uticaj zaslužne specifične masne kiseline, poznate kao omega 3, koje nalazimo u nekim vrstama plave ribe, poput skuše, sardine ili haringe.

Još ranije, utvrđeno je da osobe koje ne unose dovoljno omega 3 masnih kiselina imaju povećan rizik od nastanka depresije, jer je ona neophodna za regulaciju rada neurona i proizvodnju i oslobađanje serotonina.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Uz to manjak ovih kiselina često je uzrok hroničnog umora, problema sa vidom, ali i ozbiljnih kardiovaskularnih problema.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading

04.08.2019 16:01

Sjemenke čije imaju osam puta više omege od lososa koji je, ako nije divlji, pun teških metala. Kilogram sjemenki čije stoji 10 EUR, a divljega lososa 15 EUR.