Žene, da li je polip razlog za brigu?

Autor: www.srbijadanas.com

Lifestyle

02.08.2019

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Polip je benigna izraslina i najčešće se javljaju na sluzokoži tela. Kada je u pitanju genitalni trakt, polipi se najčešće javljaju na grliću materice.

Foto: Privatna arhiva

Obično su benigni odnosno dobroćudni, a učestalost im je 1 na 100 žena. Vagina i grlić materice su prekriveni epitelom koji se sastoji od pet slojeva i zato ima zaštitnu ulogu. Pri pregledu, sluzokoža je glatka i ružičasta.

Česte infekcije koje za rezultat imaju pojačanu sekreciju ili prekomernu hormonsku stimulaciju mogu da dovedu do istanjenja epitela. Kako je lokalni imunitet promenjen može doći  do prekomernog bujanja sluzokože i nastanka polipa na samom grliću.

Simptomi polipa

Ukoliko žena ne ide na redovne preglede, polipi mogu toliko da narastu da se javljaju i spolja, između usmina. Obično su praćeni pojačanom sekrecijom koja nekada ima neprijatan miris. Ponekad se kao simptomi mogu javiti sukrvica ili krvarenje.

Foto: pixabay.com

Oni u manjoj ili većoj meri proširuju kanal grlića koji vodi u materičnu šupljinu, pa infekcija može napredovati ushodnim putem. U tom slučaju nastaje endometritis, zapaljenje materične sluzokože ili adneksitis, zapaljenje sluzokože jajovoda. Na ovaj način može doći i do steriliteta. Krvarenje nakon odnosa ili neredovni ciklusi, mogu biti uzrokovani polipom koji ima maligni (zloćudni) karakter.

Polipi u trudnoći

U trudnoći se mogu javiti takozvani decidualni polipi i oni se ne odstranjuju. Nakon porođaja dolazi do samoizlečenja. Zbog toga je neobično važno da žena bude kolposkopski pregledana pre trudnoće.

Dijagnostifikovanje polipa

Maligne promene na grliću, miom koji se razvija, šiljati kondilomi na grliću, pobačaj ili ciste na grliću materice, mogu imitirati polip. Zato je neophodan kolposkopski pregled i PAPA test.

Foto: pixabay.com

Lečenje i prevencija

Kada je dijagnostikovan polip, ginekolog određuje način na koji će ga odstraniti. Dobijeno tkivo upućuje se na histološki pregled, a od rezultat pregleda zavisiće dalji tretman pacijentkinje. Recidivi polipa su česti, a propratne upale treba lečiti ciljano prema kulturi i antibiogramu. Sprečavanjem i lečenjem upala i trauma grlića, preventivno se deluje na nastanak samog polipa.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading