Jedna noć bez sna može da vam uništi organizam!

Autor: Informer, Republika

Lifestyle

03.07.2019

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle cele jedne neprospavane noći vaš organizam će imati drastične posledice i biće mu potrebno mnogo vremena da se vrati u odmorno stanje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Doktorka Džanet Neševat tvrdi da je osam sati sna krucijalno kako bi organizam normalno funkcionisalo tokom dana. Ona kaže da se efekat neispavanosti može porediti sa alkoholisanim stanjem organizma.

Studije su pokazale da, ako ispitanik dostigne 17 do 19 sati bez sna, njegov organizam će se ponašati isto kao tela alkoholisane osobe. Ali ako ispitanik bude budan duže od 19 sati, njegov organizam će funkcionisati lošije nego kod alkoholisane osobe.

Doktor Dejvid Greuner, iz Njujorškog udruženja hirurga, kaže da se informacije koje prikupimo preko dana obra]uju dok spavamo. Greuner dodaje da se za vreme sna naš mozake odmara i prilikom buđenja on je spreman da rešava nove probleme, obraća pažnju na svoje okruženje i pravilno rasuđuje. On, zbog toga, tvrdi da oni koji nisu imali kvalitetan san, nisu u stanju da zapamte mnoge nove informacije i da usvoje nove.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ako ostanete budni i bez sna samo jednu noć vašem organozmu će biti potrebno mnogo vremena da se oporavi i povrati izgubljeni cirkadijalni ritam. Cirkadijalni ritam je biološki ritam u organizmu čoveka, koji reguliše brojne neourohumoralne procese u mozgu i na taj način kontroliše i usklađuje dnevne, noćne i brojne druge funkcije svih najvažnijih organa u organizmu

Ako niste u mogućnosti da imate ispavanu noć onda doktor Greuner savetuje sledeće - najbitnije je da jedete zdravu hranu narednih 24 sata. Takođe, morate piti što više tečnosti i izbegavati mnogo kofeina.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading