REŠEN MIT Da li stvarno ne treba jesti veče pre vađenja krvi

Autor: Republika

Lifestyle

05.06.2019

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čuveni mit da ne smemo da jedemo veče pre vađenja krvi poljuljala je najnovija studija.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Istraživanje pruža jake dokaze da činjenica da li smo jeli ili ne veče pred vađenje krvi ni na koji način ne utiče na rezultat holesterola niti ima veze za prevencijom srčanih oboljenja, ističe dr Samia Mora, autorka istraživanja koje je objavljeno u izdanju JAMA Internal Medicine.

Istraživači su analizirali rezultate preko osam hiljada ljudi koji su učestvovali u jednom prethodnom istraživanju - jedni su jeli veče pred vađenje krvi, drugi nisu.

Naučnici su ispitanike pratili naredne tri godine kako bi utvrdili da li su oboleli od ozbiljnih srčanih oboljenja, kao što su srčani ili moždani udar.

Ispostavilo se da su i oni koji su konzumirali hranu veče pred vađenje krvi tom odlukom minimalno uticali na opasnost od problema u budućnosti.

- Ovo istraživanje ima za cilj da ubedi doktore i pacijente da njihova odluka da li će konzumirati hranu veče pred analize nema nikakvog uticaja na rezultate, a kamoli buduća oboljenja, dodaje dr Mora.

Ona savetuje da bi pacijenti nakon jakih dokaza koji su izneti u ovom istraživanju trebalo da se opuste povodom čuvenog mita da ne smeju da konzumiraju hranu veče pred vađenje krvi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading