Ovakav položaj u spavanju kod beba povećava rizik od IZNENADNE SMRTI

Autor: Republika

Lifestyle

25.05.2019

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada je Kim Kardašijan podelila fotografiju novorođenog sina nije ni slutila da će umesto čestitki primiti ovakve komentare.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Među komentatorima našlo se nekoliko lekara koji su je upozorili da su položaj i uslovi u kojima beba spava opasni i povećavaju rizik od sindroma iznenadne smrti.

Naime, beba na slici spava na boku, umotana u ćebe i na jako mekanom dušeku.

- Izvinite, ali ja na ovoj slici vidim veliki rizik od sindroma iznenadne smrti. Zid oko dečijeg kreveca usporava protok vazduha, dete ne sme da ima ništa ispod glave i nikako ne sme da spava na boku, glasio je jedan od komentara.

Sindrom iznenadne smrti (SIDS) je termin za neobjašnjivu smrt zdrave bebe, koja se obično dešava kada je dete u krevecu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Morning ✨

A post shared by Kim Kardashian West (@kimkardashian) on Mar 30, 2019 at 7:13am PDT

Pretpostavlja se da smrt izazivaju pogrešni signali mozga koji regulišu disanje. Međutim, način na koji beba spava takođe može povećati rizik od smrti i pojačati probleme sa disanjem.

Jako mekani dušeci, pretopljavanje i spavanje na stomaku ili boku veoma su rizični po bebu.

- Kao pedijatar želim da poručim roditeljima da je najbolji način da se smanji rizik od iznenadne smrti da beba spava na leđima i na čvrstom dušeku, bez dodatnih ćebadi, jastuka ili igračaka, rekla je dr Džen Tračtenberg.

Sindrom iznenadne smrti (SIDS) samo u Americi odnese živote 3,500 beba i oko 300 u Velikoj Britaniji.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading