ZDRAVLJE U ŠOLJI ČAJA: Biljke koje će vam olakšati život

Autor:

Lifestyle

20.05.2019

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Topli napici mogu biti odlična zamena za mnoge lekove i pomoći vam da se oslobodite mnogih tegoba od glavobolje do nadimanja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Čajevi pomažu u borbi protiv mnogih bolesti

U apotekama postoji gomila lekova koji vam mogu pomoći ukoliko mučite muku sa prehladom, glavoboljom, bolovima u stomaku ili pak lošim varenjem. Ako ste više za prirodna rešenja, postoje čajevi koji mogu biti odlična zamena medikamentima. Naime, šolja toplog čaja donosi brojne zdravstvene benefite, a osim toga, ništa nije prijatnije od toplog napitka posle napornog dana za koji ste mislili da nema kraja. Još ako će vam ublažiti bolove... Evo nekoliko preporuka travara iz Srbije kako da se izborite sa tegobama koje svakodnevno muče mnoge od nas.

Problemi sa varenjem

Neki biljni čajevi poznati su po tome što potpomažu varenje i leče digestivne probleme kao što su hronična bol u gornjem stomaku i problemi sa gasovima.

Lečenje:

Foto: pixabay.com

1. Nepunu kašiku mešavine korena iđirota, kamilice, kičice i ruzmarina (u podjednakim delovima) preliti sa dva decilitra ključale vode. Ostaviti da stoji 10-15 minuta, ocediti, zasladiti pravim medom, dodati malo soka od limuna i piti toplo triput dnevno pre jela po jednu šolju.

2. Mešavina kašičice pelina, kašike nane i kantariona i dve kašike hajdučke trave. Uzeti po jednu nepunu kašiku iz dobijene mešavine i preliti sa dva decilitra ključale vode. Ostaviti da stoji 10-15 minuta, ocediti, zasladiti pravim medom, dodati malo soka od limuna i piti toplo triput dnevno pre jela po jednu šolju.

3. Dobro promešati i samleti dve kašike korena lincure i ruzmarina. Uzimati dva puta dnevno pola kašičice sa vodom. Deca uzimaju pola označene doze.

4. Želudačne bolove sigurno leči smesa dobijena od jedne kašike lovorovog lišća i dve kašike suve kore od narandže. To se kuva 10 minuta u pola litra vode. Posle toga ostaviti da stoji 10-15 minuta, pa procediti i zasladiti pravim medom. Piti po šolju triput dnevno posle jela. To je vrlo dobro i za bolesnike koji boluju od naduvenosti i prejake kiseline u želucu. Bez narandžine kore dobar je lek protiv upale grla i reumatskih bolova.

Problemi sa glavoboljom

Glavobolja je jedan od najčešćih simptoma sa kojima se susrećemo u svakodnevnom životu. Vrlo često je propratni simptom mnogih bolesti. Većina glavobolja nije znak neke opasne bolesti, već ih je 90 odsto simptom blagog poremećaja koji se lako može otkloniti.

Lečenje:

Foto: pixabay.com

1. Dve-tri glavice crnog luka samleti na mašini za mlevenje mesa. Pomešati sa finim uljem, a zatim dodati malo soli. Tom smesom masirati glavu, zatim tu masu staviti u gustu krpu i privezati na glavu. Preko krpe staviti suvu maramu, pa prileći sat vremena.

2. Koren maslačka, koren anđelike, matičnjaka - jedna kašika; majčine dušice - pola kašike; zovinog cveta - jedna kašika; metvice - dve kašike. Sve se to dobro promešati i od te mešavine jednu kašiku preliti sa dva decilitra ključale vode i ostaviti da stoji 10-15 minuta. Potom procediti i piti hladno više puta na dan.

3. Dobro promešati dve kašike korena valerijane i po kašiku kičice i lincura. Od te mešavine jednu kašiku preliti sa dva decilitra ključale vode i ostaviti da odstoji 10-15 minuta. Čaj procediti i piti hladno više puta dnevno.

4. Dve kašike valerijane, jednu kašiku steže i pola kašike kima kuvati u mleku i piti više puta na dan dok je toplo.

Menstrualne tegobe

Veoma širok dijapazon stanja može dovesti do bolnog ili neurednog menstrualnog ciklusa koji se ispoljava učestalim krvarenjima (ciklus kraći od 21 dan), retkim krvarenjima (devet ili manje menstruacija godišnje) ili čak izostankom menstruacije.

Lečenje:

Foto: pixabay.com

1. Valerijana, steža, arnika, kamilica, grčko seno - uzeti u podjednakim delovima, dobro promešati i od mešavine jednu kašiku preliti sa tri decilitra ključale vode. Pije se dva puta dnevno po jedna šolja. Dobro je preko noći staviti na trbuh obloge od kamilice.

2. Kašiku hajdučke trave preliti sa tri decilitra ključale vode i to piti pre jela po jednu šolju triput dnevno.

3. Kuvati 50 g bršljanovog lista ili kadulje ili 30 g lista majorana u litri vode 15 minuta i piti tri šolje dnevno između dve menstruacije.

Prehlada

Svima su nam dobro poznati oni periodi kad nas sve boli ili, narodski rečeno, "kada se rastajemo sa životom". Međutim, ima leka i za prehladu.

Lečenje:

Foto: pixabay.com

1. Čaj od đumbira odličan je protiv svih simptoma prehlade i gripa, kao i protiv alergije, kašlja, upale sinusa i pluća, menstrualnih tegoba, slabe cirkulacije i visokog pritiska, nesanice, neprijatnog zadaha... Samo jedna šoljica čaja pomoći će kod mučnine jer zaustavlja podrigivanje i povraćanje. Ublažava nadutost i gasove i reguliše apetit, koji je u slučaju bolesti dosta smanjen.

2. Tri kašičice cveta zove preliti litrom kipuće vode, ostaviti da odstoji, procediti i piti pomalo tokom dana. Ako imate upalu grla, zovu preliti vrućim mlekom, procediti, zasladiti medom i piti pomalo.

3. Iseckati cvet majčine dušice i kamilice, preliti sa pet kašika meda i ostaviti da odstoji dva-tri sata. Tokom dana uzimajte po jednu kašičicu.

4. Seckani koren sleza preliti sa dve litre vode, prokuvati i inhalirati se

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading