ANKSIOZNOST POBEDITE LAVANDOM: Ruske metode za borbu protiv neosnovanog straha

Autor:

Lifestyle

23.04.2019

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ljubičasta biljka upečatljivog mirisa je jedan od najmoćnijih prirodnih lekova za opuštanje, odnosno suzbijanje stanja neutemeljenog straha.

RepublikaFoto: pixabay.com
Eterično ulje lavande jedan je od najčešće korišćenih alata u aromaterapiji za opuštanje

Brz tempo života, previše obaveza i trka sa vremenom često su veliki izvor stresa i straha da nećemo ostvariti sve kako smo zamislili. Usled brojnih spoljnih pritisaka, postajemo zabrinuti čak i kada ne postoji osnovani razlog za to. Upravo taj neutemeljeni strah naziva se anksioznost, što je, kako navodi ruska psihoterapeutkinja Olga Cejtlin, stanje poznato svakom čoveku.

BESMISLEN STRAH

- To je neprijatno emocionalno stanje u kojem osoba očekuje nepovoljan razvoj događaja, pati od prisutnosti loših slutnji, straha, napetosti. Za razliku od straha, anksioznost je obično besmislena, neutemeljena, dok strah podrazumeva prisustvo nekog objekta, osobe, događaja ili situacije koja ga izaziva - objašnjava Cejtlinova.

Ona ističe da se kod ljudi anksioznost najčešće povezana sa sociološkim aspektima i očekivanjima drugih, te da se vezuje za strah od neuspeha.

- Takođe, važno je reći da je ovo stanje usko povezano sa stresom. Početni nivo anksioznosti određuje individualnu osetljivost na stres - navodi ruska psihoterapeutkinja.

Problem nastaje, kako dalje ističe, kada ovakvo stanje postaje hronično.

- Tada se anksioznost pojavljuje ne samo u stresnim situacijama već i bez ikakvog razloga i počinje da ometa osobu u svakodnevnom životu - kaže ona.

ANKSIOZNI POREMEĆAJI

Ako je osećaj anksioznosti jak i čest, dolazi do jednog od tipova anksioznih poremećaja, a to mogu da budu: generalizovani anksiozni poremećaj u kome osoba oseća neobjašnjivu napetost i anksioznost, zatim fobije, u kojima je karakterističan poguban iracionalan strah od određenog objekta ili situacije i opsesivno kompulsivni poremećaj u kojem je osoba preokupirana opsesivnim mislima i postupcima.

- Anksiozni poremećaji mogu da se tretiraju kognitivno-bihevioralnom psihoterapijom ili lekovima. Smatra se da bihevioralna terapija pruža najefikasniji tretman za ovo stanje. Njene metode uključuju stvaranje zastrašujućih situacija koje izazivaju opsesivne ideje (izlaganje) i preduzimanje mera za sprečavanjem neželjenih reakcija - objašnjava Olga Cejtlin.

LEČENJE PRIRODNIM SREDSTVIMA

Foto: pixabay.com

LAVANDA Ova biljka upečatljivog mirisa jedan je od najmoćnijih prirodnih lekova za suzbijanje anksioznosti. Eterično ulje lavande jedan je od najčešće korišćenih alata u aromaterapiji za opuštanje. Neke studije ukazuju da eterično ulje ove biljke može da ima sedativna svojstva, koja igraju ključnu ulogu u njenim efektima smanjenja anksioznosti. Zato Rusi savetuju da udišete miris eteričnog ulja lavande ili ga nanesete na kožu, kako biste smanjili osećaj anksioznosti

NANA Kašiku listova nane prelijte sa 2,5 decilitra ključale vode i ostavite da odstoji deset minuta. Pijte po pola šolje ujutru i uveče. Ovaj čaj je odličan kod nervnih poremećaja i anksioznosti

KAMILICA Kašiku osušenog cveta kamilice prelijte šoljom kipuće vode, ostavite da odstoji 10-15 minuta, procedite, pa prohladite. Pijte ovaj čaj od tri do četiri puta dnevno po šoljicu

ZELENI ČAJ Istraživanja pokazuju da L-teanin, koji se nalazi u ovom čaju, pomaže da se obuzdaju brži otkucaji srca i rast krvnog pritiska, a nekoliko istraživanja pokazuje da ovo jedinjenje smanjuje i anksioznost

VALERIJANA U šolju kipuće vode stavite tri grama korena valerijane i ostavite da odstoji 20 minuta. Dnevno popijte dve-tri šoljice. Poslednju šolju čaja valerijane popijte pola sata pre spavanja kako biste bili opušteniji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading