Prednosti i mane: Sočiva bolja za vid, a cvikeri za džep

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dok sa sočivima dobijamo bolji vid, možemo da budemo aktivniji i ne brinemo o vremenskim uslovima, naočare se jednostavnije koriste, znatno manje koštaju i lakše se održavaju

RepublikaFoto: pixabay.com
Naočare su jednostavnije za održavanje

Dobar vid je jedan od preduslova za ispunjen i kvalitetan život. Iako je ljudima danas na raspolaganju i korekcija dioptrije operacijom, većini je mnogo finansijski dostupniji drugi izbor: nošenje naočara ili kontaktnih sočiva. Oftalmolog Snežana Martić  savetuje u kojim slučajevima bi trebalo nositi naočare ili sočiva i kako zaštititi oči od prekomerne izloženosti štetnim ekranima. 

Kontaktnim sočivima se postiže bolja oštrina

- Kontaktnim sočivima se postiže mnogo bolja vidna oštrina kod visokih cilindričnih dioptrija, oboljenja rožnjače, tj. keratokonusa, kada na jednom oku postoji visoka dioptrija, zatim kod povreda oka gde se sočiva propisuju iz estetskih razloga da bi se povratio približan izgled oka onom prvobitnom. S druge strane, naočare kao pomagalo za korekciju vidne oštrine moraju se nositi kod hroničnih infekcija oka, alergijskih oboljenja, lošeg suznog filma - objašnjava oftalmolog.

Foto: pixabay.com
Sočiva za oštar vid

Prvenstveno se uvek preporučuje nošenje mekih kontaktnih sočiva. Međutim, kod osoba koje imaju visoku cilindričnu dioptriju, oboljenje rožnjače keratokonus, u obzir dolaze samo polutvrda sočiva.

- Postoje sočiva koja se menjaju na dnevnom, dvonedeljnom, mesečnom, tromesečnom i godišnjem nivou. Uvek su najsigurnija i za oko najbolja dnevna sočiva, gde je propustivost za kiseonik najveća, a mogućnost nastanka infekcija svedena na minimum - savetuje dr Martić.

Pomoću sočiva dobijamo bolji vid

Dakle, pomoću sočiva dobijamo bolji vid, ali i mogućnost da budemo aktivniji i da nas vremenski uslovi ne ograničavaju, dok naočare imaju svojih prednosti poput jednostavnijeg korišćenja i znatno niže cene, tačnije troškova održavanja.

SOČIVA

NAOČARE

Prednosti
* bolja vidna oštrina * jednostavnije za nošenje i održavanje
* nema ograničenja širine vidnog polja * ne mogu nikada dovesti do infekcije oka
* olakšavaju bavljenje sportom  * mogu se prati i tekućom vodom
* mnogo su zgodnija za vremenske nepogode
* nošenje sočiva omogućava i nošenje sunčanih naočara kao modnog detalja 
* sam komfor je veći, nema otisaka na koži nosa, oko ušiju 
Mane
* zahtevaju mnogo više posvećenosti * ostavljaju otiske na licu
* higijena ruku, higijena kutijica za čuvanje sočiva, čišćenje sočiva * često magle zbog vremenskih uslova
* stalne zamene sočiva * ne mogu se koristiti kod velike razlike u dioptriji dva oka
* češće kontrole oftalmologa
* finansijski manje isplativa od naočara
 * rizik od infekcija veći

Sindrom kompjuterskog vida

Ako provodite više od tri sata dnevno ispred monitora, izloženi ste stanju koje je poznato kao sindrom kompjuterskog vida. Ovaj sindrom izaziva tup bol u glavi, zamućenje vida, pojavu duplih slika, peckanje u očima. 

- Dugotrajno gledanje u monitor toliko napreže sočivo oka da ono jače lomi svetlosne zrake, pa osoba postaje kratkovida s minus dipotrijom. Oni koji su kratkovidi imaju potrebu da se dodatno napregnu da bi jasnije videli, a oni preko 40 godina koji monitor gledaju kroz naočare imaju osećaj da slabije vide. Prilikom gledanja u monitor frekvencija treptaja je četiri puta manja nego normalno, što dodatno isušuje suzni film, koji je jedan od bitnih faktora u vidnoj oštrini - navodi oftalmolog.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading