Ako imate tamne tačkice na vratu, to može da ukazuje na ovu podmuklu bolest

Autor: Republika

Lifestyle

10.04.2019

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko želite da saznate nešto više o vašem zdravlju, sve što trebate da uradite jeste da pogledate vaš vrat jer crni krugovi ili tačkice koje su se ovde iznenada pojavile mogu da ukazuju na to da se borite sa dijabetesom ili policističnim jajnicima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

U najgorem slučaju može da bude simptom raka. Tehnički naziv za ove tačkice je “acanthosis nigricans”. Postoji više razloga zašto se ove tačkice na vratu javljaju.

Možete ih primetiti češće kod ljudi koji su gojazni. Simptomi mogu da ukazuju i na prisustvo oboljenja dijabetesa tipa 2 ili povećani rizik od ove bolesti. Mogu da budu i simptom disbalansa hormona, ili posledica konzumiranja određenih lekova kao što su steroidi i kontraceptivne pilule.

Kušingov sindrom, sindrom policističnih jajnika ili neaktivna štitna žlezda takođe su dijagnostikovani ljudima koji su imali ove tačkice po vratu.

U retkim i najopasnijim slučajevima ove tačkice mogu da ukazuju i na rak stomaka. Primetite li ovakvu tamnu pigmentaciju po vratu najbolje bi bilo da posetite lekara.

Iako je najčešće potpuno bezopasno i bezazleno, najbolje je da se svaka promena bude proverena od strane lekara. Ukoliko lekar nije siguran šta ih uzrokuje, bićete poslati da uradite neke dodatne analize.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading