Ne zanosite se! Prolećno čišćenje organizma je prevara

Autor:

Lifestyle

27.03.2019

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako se "primite" na obećanja industrije hrane i velnesa i njihove ponude "čarobnih" formula za detoksikaciju organizma, koja vam je, kako kažu, najpotrebnija upravo s proleća, uzalud ćete potrošiti novac.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nikakvog pravog benefita za organizam od takvih tabletica, napitaka i tretmana neće biti, a neke od procedura za čišćenje organizma mogu i da vam naštete, tvrde lekari.

Svako ozbiljan u svetu medicine, farmacije i sve prisutnijeg antiejdžinga reći će vam da je detoksikacija zapravo čista prevara, izuzev kad se radi o medicinskom lečenju obolelih od zavisnosti od narkotika koja im ugrožava život.

Za sve ostalo pomoć organizmu za navodno čišćenje od toksina nije potrebna. On to obavlja sam. Hemičarka Piksi Tarner u autorskom tekstu za "Dejli mejl" progovorila je o onome o čemu danas malo ko hoće da kaže pravu istinu - čime se hranimo, šta nas pogrešno uče o ishrani, šta jeste a šta nije zdravo:

- Koliko ste puta čuli da neko govori o čudima koje proizvodi "detoksikacija celog tela" ili o savetima koji preporučuju "prolećni detoks". Da krenemo redom. Prvo od čišćenja sokovima. Kažu vam da morate da ih konzumirate nekoliko dana, i to samo sok. Ti sokovi, tvrde oni, moraju da budu obavezno organski, hladno ceđeni... Onda vam ti isti napomenu kako će ti sokovi "hidrirati naše ćelije", učiniti da "naša koža dobije na sjaju", ali i pomoći da izgubite kilograme, a dobijete na energiji.

ZABLUDE:

  • Topla voda s limunom

Nema nikakvih naučnih razloga da se ujutru, odmah po buđenju, pije topla voda s limunom. Niti ćete tako ubrzati metabolizam, niti ćete "pročistiti" telo, a uništićete zube.Stomatolozi upozoravaju da tako možete da oštetite zubnu gleđ, i dovedete do propadanja zuba.

RepublikaFoto: pixabay.com
Topla limunada ne ubrzava metabolizam
  • Tečni obroci

Još jedna obmana koja, nažalost, ima sve više pristalica. Žvakanje ima veoma važnu ulogu za različite procese u organizmu, i ako sa preorijentišete na tečne obroke, svakako vam to neće doneti ništa dobro.

  • Presna hrana

Iako se plasira teza da je presna hrana zdravija, to zapravo nije tačno, tvrde stručnjaci. Iz pojedinih vrsta presnih namirnica telo ne može da iskoristi sve nutritijente, a postoji opasnost i od unošenja štetnih supstanci koje bi se inače uništile termičkom obradom.

Dijeta sokovima je, tvrdi ova hemičarka, slaba sa vlaknima, može biti bogata šećerima i vrlo je siromašna proteinima. Nedostatak natrijuma može da izazve vrtoglavicu.

- Ako pijete čist sok od povrća tu će vam potpuno nedostajati ugljeni hidrati zbog čega ćete se osećati umorno, potpuno suprotno od onoga što su vam obećali - tvrdi ona. -Takođe je i udar na vaš novčanik, a ne dovodi dugoročno do usvajanja pozitivnih navika u životu. Čak i ako ovo koristite da izgubite težinu, kilograme ćete opet dobiti čim se vratite normalnoj ishrani. A, tek ona priča o čaši vode sa limunom - infuzija koja se preporučuje od mnogih zagovornika zdrave ishrane. Tvrde kako će vam ta voda "isprati toksine" i "probuditi jetru". Da razjasnimo - vašoj jetri nije potrebno nikakvo buđenje. Kada bi vaša jetra otišla na spavanje kad i vi, vi se najverovatnije više nikad ne biste probudili.

Profesor komplementarne medicine Ekster univerziteta u jednom tekstu za britanski "Gardijan" rekao je: "Kada bi se otrovi zaista gomilali u telu na takav način da ne mogu da se izbace, bili biste ili mrtvi, ili bi vam bila potrebna ozbiljna medicinska intervencija."

Ketrin Kolins, dijetetičar iz bolnice "Sent Džordž", smatra da maksimum čišćenja organizma postižemo ako ne pušimo duvan, ako vežbamo i uživamo u zdravoj i izbalansiranoj ishrani, kao što je mediteranska

Svi "čarobni recepti za detoks", tvrde svetski stručnjaci, zapravo su samo trka za profitom, i to prilično uspešna, ma koliko da je pseudomedicinski koncept detoksikacije besmislen.

Suzan Merkant Hejkoks, psiholog iz Londona, smatra da je danas teško razbiti mitove u vezi s tim procesom. Ljudi jesu zavedeni lažnim obećanjima, ali ipak sami donose odluku i bacaju svoj novac.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading