RUSKI NARODNI RECEPTI: Crna rotkva i peršun za zdrave bubrege

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogo toga možemo da učinimo sami kako bismo sačuvali bubrege, kaže ruski nefrolog Natalija Borisovna, koja savetuje da se pije što više vode, a upotreba soli svede na minimum.

RepublikaFoto: pixabay.com
Peršun je odličan za čišćenje bubrega

Bubrezi imaju izuzetno važnu ulogu u našem organizmu. Oni su zaduženi za uklanjanje različitih otrova iz tela i regulisanje viška tečnosti. Osim toga, bubrezi su hormonski organ od koga zavisi rad mnogih drugih organa u telu, zbog čega zaslužuju povećanu pažnju.

GOJAZNI U RIZIKU

Procenjuje se da svaki deseti čovek u svetu, pa i kod nas, ima neku hroničnu bolest bubrega.

Foto: pixabay.com

- U povećanom riziku su osobe sa povišenim krvnim pritiskom, dijabetesom, oni sa prekomernom težinom, malokrvni ili stariji, kao i oni sa pozitivnom porodičnom anamnezom o bolestima bubrega. Dobro je što nefrološke bolesti mogu da se spreče i da sami možemo da sačuvamo bubrege - kaže ruski nefrolog Natalija Borisovna.

Za početak, kaže ona, važno je piti dosta tečnosti kako bi bubrezi mogli da obavljaju svoju funkciju. Mali unos vode dovodi do nagomilavanja toksičnih materija koje ne mogu potpuno da se izbace urinom, a može doći i do stvaranja kamena u bubregu. Da biste to izbegli, potrebno je da pijete oko dva litra vode dnevno.

SMANJITI SO I LEKOVE

Dok vode valja piti što više, upotrebu soli treba svesti na minimum. Dosoljavanje hrane može uzrokovati zadržavanje vode u organizmu i narušavanje elektrolitnog balansa. Isto važi i za lekove poput brufena, nimulida, diklofena, koji oštećuju bubrege. I unos previše proteina i masti životinjskog porekla opterećuje ovaj organ i otežava rad. Sa druge strane, preporučljivo je unositi vitamine E, B1 i koenzim Q10 koji doprinose očuvanju bubrega.

RepublikaFoto: pixabay.com

Biljke za čišćenje bubrega

  • đumbir
  • maslačak
  • koren belog sleza
  • smreka
  • kopriva
  • peršun
  • karanfilić

RECEPTI

Sibirski lek za jačanje bubrega

Izrendati sitno crnu rotkvu i procediti sok kroz gazu. Dodati četvorostruku količinu meda. Piti po jednu kašiku četiri puta dnevno pre svakog jela i uveče pred spavanje.

Foto: pixabay.com

Smokva i badem

Sameljite pet svežih smokvi i dodajte tri kafene kašičice mlevenog badema. Sve dobro izmešajte i pojedite. Poželjno je da svakodnevno pripremate i jedete svežu smesu, koja blagotvorno utiče na zdravlje bubrega.

Napitak od breze

Genadij Malahov za upalu bubrega predlaže sledeći napitak od breze: Naberite dve čaše brezovog lišća. Stavite u emajliranu šerpu, pa prelijte sa dve šolje mleka. Šerpu poklopite i stavite na šporet da mleko provri. Ostavite da odstoji poklopljeno 20 minuta i pijte po pola čaše napitka pre jela, dva puta dnevno. Lečenje traje 20 dana. Lišće breze ima protivupalna svojstva.

Eliksir za zdrave bubrege

Da bi vam bubrezi bili zdravi, možete da ih očistite od toksina uz ovaj jednostavni eliksir. Potrebno vam je pola litra mleka i 150 grama lišća svežeg peršuna. Peršun operite i isecite tako da ne bude sasvim sitan, nego da dužina grančica bude oko 1,5 centimetara. Stavite peršun u neoštećenu, emajliranu šerpu. Prelijte ga mlekom i kuvajte na blagoj vatri sve dok se količina mleka ne smanji za pola. Ovu tečnost zelene boje ohladite i pijte po jednu kašiku na svakih sat vremena, tokom nekoliko dana. Eliksir čuvajte u frižideru.

Namirnice koje pomažu u čišćenju bubrega

  • Foto: pixabay.com
    lubenica
  • sok limuna
  • sok brusnice
  • semenke bundeve

Saveti

  • izbegavajte cigarete i preterano konzumiranje kofeina
  • održavajte krvni pritisak i šećer
  • redovno proveravajte holesterol
  • pijte tečnost (bar osam čaša dnevno)
  • održavajte telesnu težinu

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading