POČINJE RAT S ALERGIJAMA: Na vreme sprečite reakcije na polen

Autor:

Lifestyle

06.03.2019

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najbolji način da se izborite sa neprijatnim simptomima je da na vreme pripremite imunitet i organizam, ali i da izbegavate lokacije gde je koncentracija polena najveća.

RepublikaFoto: pixabay.com
Još veće koncentracije polena nas očekuju sredinom marta

Zima još nije gotova, ali je mart sa lepim vremenom doneo i veće koncentracije polena u vazduhu, što nije dobra vest za osobe sa alergijama. Nadležne službe upozoravaju da je sve veći broj pacijenata u ordinacijama zbog povećane koncentracije polena leske, jove i bresta.

SIMPTOMI

U martu i aprilu postoji 14 različitih vrsta polena drveća kod nas, a alergolozi upozoravaju da su mlađe osobe podložnije alergijskim reakcijama jer se sa godinama nivo reagovanja smanjuje. Kijavica, otežano disanje, suzne oči i grebanje grla neki su od glavnih simptoma alergija, a ako ovo primetite kod mališana, obavezno proverite da li je u pitanju alergija ili neki virus.

- Opasnost od alergija postoji u toku cele godine zbog histamina, unutrašnjeg alergena koji nastaje kod prehlađivanja, posebno kada su deca u pitanju. Kod njih sve polazi od nosa. Polen, ambrozija i prolećne biljke su dodatni alergeni i u ovom periodu mogu da naprave problem - kaže za Srpski telegraf pedijatar Milan Leković i napominje da roditelji ne bi smeli da ignorišu alergijske reakcije dece.

- Ako se alergija ignoriše, može doći do spazma ili opstrukcije, koja se dijagnostikuje kao astma, a ona kasnije može da izazove gušenje i probleme sa disanjem. Komplikacije su uvek moguće - ističe pedijatar.

PREVENTIVA

Decu koja su alergična na prolećne biljke i polen treba unapred pripremati za period alergija.

- Barem mesec i po dana ranije detetu treba uključiti terapiju sa antihistaminskim preparatima (sirupima) kako bi se zaštita na vreme akumulirala i stvorila veća otpornost. Preporučuje se odlazak u neku banju ili na planinu, ako to obaveze dozvoljavaju. Prehlada može biti okidač reakcije i zbog toga se deci ne sme pre vremena skidati zimska odeća. Osetljivu decu treba držati dalje od kolektiva i mesta gde se nalaze alergeni - objašnjava dr Leković i kaže da roditelji treba da paze kakve lekove kupuju.

- Hormonsku terapiju ne preporučujem, već terapiju radi preventive. Nabolje je da se primene lekovi koji ne mogu da izazovu dalju štetu. Ako već dođe do alergijske reakcije, mogu se koristiti antihistaminski lekovi, inhaliranje ili čišćenje nosa hipertonim preparatima. U svakom slučaju, preporučujem svim roditeljima da odvedu dete kod odabranog pedijatra - zaključuje pedijatar.
Ako imate problema sa alergijama, poželjno je da se zaštitite na vreme jer stručnjaci upozoravaju da se još veće koncentracije polena očekuju sredinom marta.

Saveti

  • Nabaviti klima-uređaj koji može da filtrira polen
  • Ne otvarati prozore ujutro čim izađe sunce, jer najveća količina polena ulazi u stanove tada, posebno na visokim spratovima
  • Napolju nositi kapu jer se polen zadržava u kosi i na taj način dolazi do stambenog prostora
  • Nabaviti filtere, kreme ili ulja za nos koji štite od polena
  • Naočari za sunce takođe sprečavaju ulazak polena, ali i oštećenje očiju od UV zračenja

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading