OTROV U MALIM BOČICAMA: Lak za nokte opasan po zdravlje

Autor:

Lifestyle

21.08.2017

12:41 >> 16:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Savremena kozmetička industrija sve češće koristi sastojke koji neminovno narušavaju celokupno zdravlje organizma

RepublikaFoto: pixabay.com
Bojenje noktiju truje organizam

Preterano korišćenje laka za nokte može trajno da ošteti nokat. Zarad modernih, lepih i sređenih noktiju mnoge žene često mažu lakove, neznajući da bojenjem nokti postaju žuti i slabi. Osim štete za nokte, ispostavilo se da ova vrsta kozmetike može da izazove mnogo ozbiljnije zdravstvene probleme od slabih noktiju.

Foto: pixabay.com

Naime, opasnost laka za nokte leži u njegovoj toksičnosti. Shodno tome, naučnici su sproveli istraživanja sa grupom od 24 žene. Nakon šest sati od nanošenja laka za nokte, kod većine žena bio je povišen nivo difenil fosfata, odnosno, derivata trifenil fosfata, koji se formira u procesu metabolizma, prenosi Bright Side. Problem s ovom hemikalijom je što ometa endokrini sistem, koji kontroliše sve naše hormone. Nakon 10 sati od početka eksperimenta, nivo difenil fosfata u telima svih učesnika povećan je za čak sedam puta iznad normalne vrednosti.

Razlog za ove rezultate je to što su lakovi puni toksina. Alarmantna studija je dokaz da savremena kozmetička industrija sve češće koristi sastojke koji neminovno narušavaju celokupno zdravlje organizma. Zato bi trebalo da obratite pažnju na sastav lakova kada ih kupujete i u širokom luku izbegavate ove otrove:
  • TOLUEN rastvarač koji daje noktima glatku završnu teksturu i čuva pigment. Toluen može uticati na centralni nervni sistem i može da uzrokuje reproduktivne poremećaje. Glavobolja, slabost, nesvestica i mučnina su samo neke od najverovatnijih posledica korišćenja lakova za nokte.
  • FORMALDEHID bezbojni gas koji produžava rok trajanja lakova za nokte. Ako ste skloni alergijama, kontakt sa formaldehidom može da izazove dermatitis i moguće opekotine od hemikalija. U težim slučajevima može da izazove srčani poremećaj, epileptični poremećaj i rak.
  • DIBUTIL FTALAT se koristi kao miris. Prisustvo ove opasne komponente može da izazove endokrine poremećaje, ginekološke bolesti i bolesti organa za disanje.
  • TRIFENIL FOSFAT se smatra  reproduktivnim toksinom, alergenom i genotoksinom.
  • Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
    Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

    Komentari (0)

    Loading