BUJON OBAVEZAN POSLE POROĐAJA: Saveti ženama za ishranu i ponašanje prvih dana od rođenja deteta

Lifestyle

11.02.2019

05:15 >> 12:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sastav ove supe sadrži aminokiseline, koje poboljšavaju proces zarastanja rana kod porodilja, koje moraju da se čuvaju i pridržavaju saveta lekara.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ako se žena zdravo hrani, odmara i posvećuje samo sebi i bebi, oporavak će biti lakši i brži

Period nakon porođaja za ženu je jedan od najstresnijih u životu, zbog čega mora da se čuva i pridržava saveta lekara. Naime, to je vreme tokom kojeg se fiziološke promene koje su nastale kod majke tokom trudnoće vraćaju u pređašnje stanje, što traje i do osam nedelja nakon rođenja deteta.

Ono što se prvo menja jeste involucija materice, tačnije odmah po porođaju dolazi do vraćanja dimenzija uterusa u stanje pre porođaja, na šta može da utiče broj prethodnih porođaja, carski rez, dojenje i slično.

Foto: Privatna arhiva
Dr Tomislav Stefanović

- Usled posledičnih kontrakcija uterusa dolazi i do zaustavljanja krvarenja i do smanjivanja dimenzija uterusa. Trbušni zid je mekan nakon porođaja, ali se uglavnom vraća u normalan tonus nakon nekoliko nedelja. Najveći broj žena dobije menstruaciju u prva tri meseca i dobar deo njih ima i ovulaciju, koja prethodi tom ciklusu, što znači da postaju fertilne. Žene koje redovno i intenzivno doje mogu biti bez menstruacije i do šest meseci nakon porođaja - objašnjava dr Tomislav Stefanović, ginekolog.

On ističe da, ukoliko postoje porođajne rane na međici, treba ih adekvatno negovati.

- Izlaskom bebe, unutrašnji organi (želudac, tanko i debelo crevo, bešika) vraćaju se na svoje mesto i može se desiti u prvih nekoliko dana da ne možete kontrolisati gasove ili stolicu. Za brz oporavak posle carskog reza način ishrane igra veliku ulogu u ublažavanju bolova nakon operacije. Komplikacije nakon carskog reza mogu biti postporođajna upala pluća, plućna embolija, poremećaj cirkulacije - kaže dr Stefanović.

Ruski ginekolozi savetuju lečenje, osim zvaničnom medicinom, i narodnim lekovima, koji su oduvek pomagali ženama u postporođajnom periodu.

- Kućno lečenje narodnim metodama treba sprovesti u dogovoru sa ginekologom. Ishrana je najvažnija i, ukoliko se žena zdravo hrani, odmara i posvećuje samo sebi i bebi, oporavak će biti lakši i brži. Umor posle porođaja takođe oslabljuje organizam, a kada se tome doda stres prirodan za novo stanje žene i bolovi u leđima, novim mamama nije nimalo lako. Uz sve to dolazi do psihičkih promena koje utiču na promene u raspoloženju, zato je podrška oca i čitave porodice od velikog značaja - kaže dr Lidija Logutova sa instituta za akušerstvo i ginekologiju u Moskvi.

Intenzitet fizičkih aktivnosti

  • Počinje se sa obavljanjem tekućih kućnih poslova, potom vožnjom, odmerenim vežbama i seksualnim odnosima
  • Aktivnosti treba da budu subjektivno odmerene da ne umaraju suviše porodilju
  • U cilju poboljšanja tonusa abdominalnog zida savetuju se vežbe za prednji trbušni zid koje mogu da se sprovode vrlo brzo nakon vaginalnog porođaja
  • Posle carskog reza po otpuštanju iz bolnice potrebno je voditi računa o fizičkim naporima s obzirom na sve obaveze koje porodilju mogu sačekati kod kuće (ovo se posebno odnosi na porodilje koje već imaju decu kod kuće i koja zahtevaju da budu nošena, pri čemu kilaže mogu biti veće od adekvatnih za rani postoperativni period)
  • Vežbanje mora da se sprovodi i uvodi polako i u granicama koje su psihofizički adekvatne za majku
  • Program fizičkih aktivnosti za žene treba da bude pažljivo isplaniran, prilagođen zdravstvenom stanju porodilje kako bi bio fizički i medicinski bezbedan
  • Nivo fizičke aktivnosti zavisi od nivoa kondicije i toka postporođajnog oporavka
  • Karlične vežbe treba da budu sastavni deo postporođajnog oporavka
  • Sportska aktivnost nakon porođaja se preporučuje kako bi se poboljšalo raspoloženje, smanjio stres, smanjila anksioznost, olakšao gubitak kilograma, poboljšala kondicija, tonizirali mišići...

Rane posle porođaja

Epiziotomija je veoma čest postupak tokom porođaja koji se obavlja kod velikog broja trudnica, a podrazumeva rez na međici, odnosno na delu između vagine i anusa. Normalno je da žena oseća bol i da je to područje osetljivo. Rana od epiziotomije u većini slučajeva zarasta bez problema.

Komplikacije nakon carskog reza:

  • postporođajna upala pluća
  • plućna embolija
  • poremećaj cirkulacije

Kako izbeći komplikacije

Već prvog dana, ili nultog, dok ste u krevetu pomerate:

  • šake zbog uspostavljanja normalne cirkulacije
  • skočne zglobove
  • prste na stopalima
  • dojenje pomaže da se zategne opuštena koža, a kako se skuplja materica, isto tako će se i stomak vratiti u prethodno stanje

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading