CITRUSI I CRVENO VOĆE: Saveti žene koja je pobedila dva tumora

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vitaminski miks je odlična preventiva za opake bolesti. Smuti na bazi avokada, citrusa i crvenog bobičastog voća štiti imunitet i čisti unutrašnje organe.

RepublikaFoto: pixabay.com
Puno svežeg voća i povrća, minimum mesa i šećera

Karcinom grlića materice u 33. godini, a posle četiri godine rak dojke... Dijagnoze sa kojima se suočila Nišlijka Ivana Jovanović (39). Ona je samo jedna od mnogih koja se borila sa opakim ženskim bolestima koje, prema aktuelnim statističkim podacima, svakog dana odnesu najmanje jedan život u Srbiji.

Kada čujemo crnu dijagnozu, prva pomisao je: "Gotovo je!" Svaka žena zamisli sebe u krevetu, bez kose, trepavica, obrva... Ali to nije kraj, to je poslednje upozorenje i opomena da nešto ne valja i da moramo da se menjamo. Tako je razmišljala Ivana, danas zdrava osoba, koja brine o svom zdravlju, ali i o zdravlju sugrađana, kojima svakodnevno u malom, ali ukusno opremljenom lokalu u centru Niša priprema zdrave obroke u čaši.

- Ljudima koji me pitaju za savet vezano za zdravlje uvek kažem da je najbitnije da brinemo o svojim mislima, da ih negujemo i usmeravamo u pozitivnom smeru. Da se bavimo fizičkom aktivnošću i budemo srećni sami sa sobom. A kvalitetne i pažljivo odabrane namirnice koje ćemo unositi u telo samo su normalan tok putanje koja je usledila nakon spoznaje nas samih - kaže naša sagovornica.

PREVENTIVA

Ivana u razgovoru za Srpski telegraf ističe da ne želi da podseća na bolesti od kojih se lečila, već da želi savetima da probudi žene da brinu o sebi i, pre svega, o reproduktivnom zdravlju.

- Ja sam dozvolila sebi da svojom nemarnošću, nevoljenošću i nebrigom za sebe bolest uđe u moj organizam na otvorena vrata. Zatajila sam po pitanju najvažnijeg - a to je preventiva. Kada bolest dođe, lečiti se moramo, ali moramo i naučiti kako da predupredimo bolest i šta sve možemo da uradimo da zaštitimo zdravlje - priča Ivana.

Njen savet je što više crvenog voća i citrusa, koji regenerišu svaki ćeliju u organizmu. Pored toga, žena mora redovno da se kontroliše, da brine o intimnoj higijeni i o sebi uopšte.

- Crveno voće u kombinaciji sa limunom i cveklom je dobro jer nas snabdeva velikom količinom vitamina C, koji čuva imunitet i podiže nivo energije. Dok crveno voće, poput malina i borovnica, obiluje antioksidansima. To su namirnice koje treba da preovladavaju u smutijima. Pored smutija, važni su i biljni čajevi, pijte ih svakodnevno, po mogućstvu prirodne - kaže Jovanovićka.

HRANA I VEŽBE

Za čišćenje organa odlične su i sve kombinacije sa avokadom, spanaćem i zelenom jabukom.

- Svojim mušterijama ujutru volim da pravim zelene smutije, ali uz dodatak ovsenog brašna, pirinča, kornfleksa i raznog drugog semenja. Poželjni su i komadići svežeg voća. Takav smuti je veoma hranljiv i lako svarljiv za početak dana, obiluje vitaminima, mineralima i zdravim mastima - kaže Ivana.

Za one koji treniraju neizostavan deo svakodnevne ishrane trebalo bi da bude banana uz kombinaciju raznih orašastih plodova koji sadrže proteine.

Dakle, puno svežeg voća i povrća, bez veštačkih šećera i minimalni unos mesa.

- Moja ishrana se bazira na voću, povrću, ovsenim, ječmenim i ražanim pahuljicama. Trčim, vozim bicikl i smejem se svakog dana. I, naravno, minimum stresa recept su za zdrav život i oružje protiv opakih bolesti - poručuje Ivana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading