Srce radi brže, nokti nam pucaju, zglobovi se koče, virusi nas urnišu: Zbog hladnoće se raspadamo, ali bukvalno!

Autor:

Lifestyle

25.01.2019

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Niske temperature mogu da uzrokuju niz neprijatnih pojava - probleme sa disanjem, ukočene zglobove, zimsku depresiju i umor, ali jedina svetla tačka je što lakše trošimo kalorije i topimo masnoće, pa nema razloga da prestanete da trenirate u prirodi ukoliko smognete snage za to.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Budući da hladan vazduh loše deluje na mišiće koji se naprežu i grče, bitno je barem deset minuta zagrevanja pre vežbanja. Ako je napolju ekstremno hladno, a patite od astme, preko usta stavite šal kako bi se vazduh koji udišete zagrejavao.

Ljudi često zbog hladnoće manje osećaju žeđ, pa ne zaboravite da poneste vodu.

Kiseonik teže dolazi do pluća

U normalnim vremenskim uslovima nos, usta i grlo greju i vlaže kiseonik pre nego što dođe do pluća. Kad je vazduh hladan, mišići respiratornog sistema se grče, što vodi do teškoća s disanjem i kašlja.

Suv i hladan zimski vazduh posebne probleme stvara astmatičarima. U kombinaciji sa zagađenjem, grejanjem i maglom, česti izlasci iz zagrejanih prostorija su okidači napada astme.

Hemijska ravnoteža

Serotonin i melatonin su hormoni koji imaju veliku ulogu kod emocija, spavanja i količine energije. Serotonin je povezan s dobrim raspoloženjem, a melatonin je jamac dobrog i čvrstog sna - a tijelo ga najviše proizvodi upravo u zimskim mjesecima.

Pojava sezonske depresije

Simptomi sezonske depresije najjači su u zimskim mesecima. Razlog leži u manjku sunčeve svetlosti tokom zime, a ovo stanje češće pogađa žene nego muškarce.

RepublikaFoto: pixabay.com

Koža, kosa i nokti pucaju i gube sjaj

Niske temperature mogu oslabiti teme i koren kose, a time i vrhove. Zimi je koža lica često crvena jer većina krvi odlazi u vitalne organe. Normalna boja lice vraća se čim se organizam ugrije. Nokti brže rastu leti nego zimi jer je u hladnije doba godine cirkulacija slabija.

Bolovi i ukočeni zglobovi

Neprijatan i bolan osećaj kao da nemamo prste na nogama ili rukama može biti znak mnogih bolesti, ali najčešće je povezan s hladnoćom i nije opasan, a vrlo lako se može sprečiti nošenjem toplije odeće.

Srce pumpa više krvi

Hladnoća tera srce da brže i bolje radi. Srce tad pumpa više krvi oko vitalnih organa i oni ostaju zagrejani. Ostali organi zato primaju manje krvi.

Veća šansa za srčani udar

Kako bi se osigurala optimalna toplota tela, srce pojačano radi kako bi dovelo više krvi do naših ekstremiteta, a rezultat toga je povišeni krvni pritisak koji vodi do srčanog udara.

Idealno doba za zaraze

Mnoga istraživanja pokazuju da hladnoća ne utiče na pad imuniteta, ali utiče na prenos i razmnožavanje virusa. Naučnici tvrde da se virus griae lakše prenosi u hladnijim nego toplijim mesecima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading