Da li postpraznična depresija postoji i treba li da nas brine?

Autor: b92.net

Lifestyle

04.01.2019

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Još jedna godina je za nama, a novi izazovi očekuju nas i u 2019. godini.

RepublikaFoto: pixabay.com

Šta se dešava kada praznična magija iščezne, kako da se vratimo u realnost, da li nas istanjeni novčanici bacaju u takozvanu postprazničnu depresiju i kako da je prepoznamo i prevaziđemo, bila je tema jutarnjeg prorama na TV Prva gde je o tome govorio dr Goran Đinđić, psihijatar, pomoćnik direktora Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević". 

Pošto mnogi misle da je postpraznična depresija više izmišljena nego realna, psihijatar odgovara koliko je to zapravo čest problem kod nas. 


- U poslednje vreme se rade neka istraživanja na tu temu postpraznične depresije, odnosno januara kao jednog depresivnog meseca, da tako kažemo, mada treba da objasnimo gledaocima da nije reč o nekoj velikoj depresiji. To je više reč o jednom padu raspoloženja, nakon svih ovih praznika i čitave te euforije oko novogodišnjih praznika. Dolazi sada jedan period stišavanja. Završili su se ti praznici, uživanje u jelu, piću i izlascima, i sada nastupa jedan period povratka u realnost - objasnio je doktor Đinđić. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading